Proteklog vikenda na stadionu “Bare” u organizaciji FK “DSK”, Devetak održan je 24. Memorijalni turnir “Braća Babići” na kojem su učešče, pored domaćina, uzele ekipe NK „Radnički“, Lukavac, NK „Lokomotiva“, Miričina i NK „Svatovac“, Poljice.

Riječ je o najstarijem turniru ove vrste u Bosni i Hercegovini, a koji se održava u znak sjećanja na poginule borce, Fikreta i Seada Babića.

-Još od 1994. godine organizujemo ovaj turnir, a većinom su to učesnici sa područja općine Lukavac. Jedne godine turnir je bio i međunarodnog karaktera kada smo imali gostujuću ekipu iz Hrvatske. Zahvalio bih se svima onima koji su se odazvali na turnir, uprkos velikim vrućinama, kao i porodici Babić koja je došla iz Njemačke da prisustvuje ovom događaju zajedno sa nama, kazao je Asmir Hodžić, član Uprave kluba.

Ovogodišnji turnir svečano je proglasio otvorenim Fikretov sin, Damir Babić, zahvalivši se svima onima koji su dali svoj doprinos u održavanju jedne ovakve tradicionalne manifestacije.

-Zahvalio bih se Upravi kluba, ali i svima koji na bilo koji način uspjevaju održati jedan ovakav turnir. Ovo nam mnogo znači, jer to govori da ono za što su se oni žrtvovali nije zaboravljeno. Ovakvih turnira ima mnogo, a u suštini u BiH postoji još hiljade mnogih drugih boraca koji su svoje živote dali za slobodu ove države i njenu nezavisnost, poručio je Damir. Drugog dana, igrale su se utakmice za treće mjesto, te finalna utakmica, pa je tako pobjednik ovogodišnjeg turnira bila ekipa “DSK”, Devetak, dok je drugoplasirani bio NK “Lokomotiva”, Miričina.

Treće mjesto zauzela je ekipa NK “Svatovac”, Poljice. Za najboljeg golmana proglašen je Sanel Nuhanović (“DSK”, Devetak). Najbolji strijelac bio je Eldar Junuzović (“Svatovac”, Poljice), dok je najbolji igrač turnira Gordan Karov (“DSK”, Devetak).

Komentari