28. augusta obilježeno je 25 godina od ratnih zločina u Dobošnici, a Vijeće MZ Dobošnica tužnu godišnjicu obilježilo je obilaskom mezarja šehida i poginulih boraca, a otkrivena je i nova Spomen ploča poginulim.

Centralna manifestacija odvijala se centru Dobošnice, prilikom čega se okupljenim obratila Enisa Ibrakić, kćerka poginulog borca za koju 28. august simbolizuje najbolniju ranu Dobošnice od početka njenog višestoljetnog postojanja.

-Kao slobodni ljudi odajemo počast svim nastradalim u tragediji koja je zadesila BiH i našu Dobošnicu. Kroz čitavu historiju Dobošnice nije učinjeno veće zlo nego tog dana , 28. avgusta 1992. godine, dana kada su počinjeni najveći zločini u vrijeme Odbrambeno-oslobodilačkog rata na području općine Lukavac. Tokom ratnih dejstava, na širem području Dobošnice poginulo je 58 pripadnika Armije RBiH, 33 civila, dok je 1.000 raseljeno i uništeno preko 600 stambenih objekata, kao i veliki broj objekata infrastrukture. Danas je dan kada se sjećamo borbe za opstanak i golu egzistenciju, na način kako smo to najbolje znali. Treba ohrabrivati mlade naraštaje da cijene demokratiju i ljudska prava, a da odbace mržnju, netoleranciju i nacionalne sukobe, kazala je Enisa.

Obilježavanje godišnjice propraćeno je polaganjem cvijeća na spomen ploču i odavanjem počasti velikog broja mještana, predstavnika boračkih organizacija i ostalih predstavnika iz društveno-politčkog života općine Lukavac i TK-a.

Također, u okviru obilježavanja godišnjice postavljena je izložba fotografija, kao i instalacija 91 stolica koje predstavalju simbol za 91 stradalu osobu 1992.-1995.

Komentari