U periodu od 30.06 do 02.07.2017. godine, u Umagu je održan 10. Svjetski kup za djecu, kadete, juniore i mlađe seniore na kojem je nastupilo 2.059 takmičara iz 64 države iz cijeloga svijeta. Iz BiH na ovom Svjetskom kupu nastupilo je 110 takmičara.

Klub borilačkih sportova “ORKKA” Lukavac na najvećoj karate smotri do sada u svijetu ove godine je također imao svoje predstavnike. U pratnji trenera i selektora muške juniorske reprezentacije BiH, Željka Zombre, iz kluba borilačkih sportova “ORKKA” Lukavac za svjetske medalje su se borili:

Belma Bećirović – borbe kadetkinje -54 kg ,

Haris Muradbašić – borbe kadeti -70 kg ,

Hamza Čajić – borbe juniori +76 kg i

Mensur Đozić – borbe mlađi seniori -75 kg.

Klub borilačkih sportova “ORKKA” Lukavac još jedanput je potvrdio svjetski kvalitet osvojivši jednu bronzanu medalju i dva plasmana na 5. i 7. mjesto.

Mensur Đozić treći!

U kategoriji od 43 takmičara, nakon što je prvo kolo bio slobodan, Đozić je u drugom kolu bio ubjedljiv protiv Bjelorusa rezultatom 5-0 , u trećem kolu je slavio protiv predstavnika Švicarske rezultatom 8-0 , u četvrtfinalu je savladao reprezentativca iz Saudijske Arabije rezultatom 10-3 , u polufinalu u vrlo iscrpnoj i do kraja neizvjesnoj i neriješenoj borbi, pred sami kraj je nesretno zaustavljen od reprezentativca Italije rezultatom 4-1. U borbi za treće mjesto i bronzanu medalju, Đozić je također bio ubjedljiv protiv reprezentativca Rusije rezultatom 6-3.

Odličan plasman na peto mjesto u kategoriji koja je brojala 64 takmičara ostvario je Haris Muradbašić. Nakon sto je prvo kolo bio slobodan, Haris je ostvario tri pobjede nad predstavnicima Rusije, Argentine i Saudijske Arabije. dok je poražen od predstavnika Italije i Finske.

Također odličan plasman na sedmo mjesto u kategoriji koja je brojala 75 takmičarki ostvarila je Belma Bećirović sa četiri pobjede i dva poraza. Bećirovićka je zabilježila pobjede nad predstavnicama Finske, Hrvatske, Mađarske i Srbije, dok je poražena od reprezentativki Bugarske i Slovačke.

Hamza Čajić u prvom meču velikim sudijskim propustom, na žalost je nepravedno oštećen protiv domaćeg takmičara. Takmičari iz Bosne i Hercegovine na ovom svjetskom kupu su osvojili ukupno 11 medalja i to sedam u dječijim kategorijama, dvije zlatne, dvije srebrne i tri bronzane, te zadnja dva dana još cetiri medalje u kategoriji kadeta, juniora i mlađih seniora, i to tri srebrene i jednu bronzanu.

Zombra postao licencirani trener WKF-a

U sklopu Svjetskog kupa održan je i seminar za trenere, te agreditiranje i polaganje za svjetsku trenerku lincencu. Glavni trener KBS “ORKKA” Lukavac, Željko Zombra je stekao zvanje lincenciranog trenera Svjetske karate federacije (WKF).

Komentari