Članice sekcije žena pri Kulturno-umjetničkom društvu „Rudar“, Lukavac već devetu godinu zaredom organizuju zajednički iftar u Domu kulture u Lukavac Mjestu kako bi sa svojim džematlijama, komšijama i prijateljima podijelili radost mjeseca ramazana.

I ove godine iftaru su se odazvali brojni gosti i postači, kao predstavnici općine Lukavac.

-Na neki način se želimo zahvaliti našim sponzorima, donatorima i džematlijama, te svima onima koji su članovi našeg društva. Ovo je inicijativa sekcije žena koja djeluje pri našem društvu, a koje su večeras pripremile 130 obroka, odnosno, iftara. Zadovoljni smo odzivom i nadamo se da to prelazi već u tradiciju. Ovaj period između iftara i teravih namaza kratko traje, ali imamo priliku da popričamo, da se razmijene utisci, da se upriliči jedno lijepo druženje i da se okupimo u što većem broju, kazala je Hajrudina Nurković, predjednica KUD „Rudar“.

Suad Dajdžić je član Upravnog odbora ovog društva i mujezin u džematu Lukavac Mjesto. Kako je kazao, zajednički iftari imaju posebnu čar, a ovo je ujedno prilika da se ljudi približe jedni drugima.

-Ovo je zaista čar iftara. Okupili smo se ovdje da uveličamo ovo ramazansko veče, a posebno bih se zahvalio zahvalio članicama našeg društva što su sve ovo priredile večeras kako bi naše džematlije mogle obaviti iftar za ovako lijepu prigodu, poručuje Dajdžić.

Večerašnji iftar je protekao u srdačnoj i toploj atmosferi, a organizatori su izrazili želju da ovu tradiciju nastave i u narednim godinama.Također najavljuju i bajramsko sijelo koje će se održati trećeg dana Bajrama, dok će se 1. jula biti upriličena 11. smotra folklora.

Komentari