Poštovani građani općine Lukavac, Forum za zaštitu okoliša općine Lukavac brižno prati i analizira stanje prostora / zraka , zemlje i vode/ u kojem živimo. Za proteklih pet godina u biti se ništa nije promijenilo, iako smo svi mi obasuti informacijama kako se čine napori u cilju da se sanira postojeće stanje i zdrastveno stanje građana poboljša. I dalje udišemo otrovne gasove i gutamo čestice koje razaraju ljudske disajne i druge organe, truju zemljište – biljni i životinjski svijet.

Na sceni su i dalje manipulacije odgovornih ljudi u vlasti i na nivou zagađivča, bez obzira što znamo da je nešto učinjeno kako bi se barem malo ublažilo nesnošljivo stanje zagađenosti. Nas aktiviste iz Foruma i građane općine Lukavac ne zanima da li je neko pobjegao iz BiH zbog ovog ili onog incidenta i zla koje je pod njegovim vodstvom učinjeno, već dosljedno tumačenje i realizacija zakonskih odredbi vezanih za zaštitu okoliša. Pojednostavljeno rečeno: pravo na zdrav okoliš se više ne može ignorisati i zapostavljati, jer je ljudsko zdravlje i očuvanje prirodnog miljea u kojem živimo naš najuzvšeniji, najplemenitiji i najodgovorniji zadatak.

Zbog toga upućujemo snažan apel svima, bez izuzetaka, da se ekološka sanacija primarno, efikasno i bez odlaganja realizira u skladu sa zakonom, odnosno okolinskim dozvolama, da resorna ministarstva i inspekcije krenu u obračun sa manipulacijama i neodgovornim licima koja skrivaju istinu i nastavljaju svoju staru praksu zbog čega već pojedini građani općine dovedeni u takvo psihičko stanje da razmišljaju o bijegu i promjeni boravišta – tamo gdje se posljedice industrijskog i svakog drugog zagađenja ne osjećaju.

Forum za zaštitu okoliša ne raspravlja o pitanjima vezanim za otvaranje i zatvaranje preduzeća, o tome da li preduzeća vode stranci ili domaći vlasnici i menadžeri, ali nas veoma zanima kako se odnose prema zakonskim obavezama na zaštiti okoliša, bez čega više i nije moguće otvoriti firmu i raditi izvan zakona koji je favorizovao navedenu problematiku.

Ovaj naš apel je ujedno i, ko zna koje, upozorenje resornim ministarstvima / fedralnom i kantonalnom/, kao i odgovornim osobama općine /načelnik sa saradnicima, predsjedavajući Općinskog vijeća i vijećnici/ da se vrši svakodnevna kontrola rada operatera u skladu sa okolinskim dozvolama, da se prekršioci sankcioniraju, jer su svi rokovi nepovratno prošli.

Forum za zaštitu okoliša će, ukoliko se željeni efekti ne postižu pravovremeno, osmisliti građanski neposluh kao krajnje sredstvo koje nam je peostalo.

Komentari