12. august, u cijelom svijetu se obilježava kao Međunarodni dan mladih, obzirom na preporuku Svjetske konferencije ministara zaduženih za mlade koju je Generalna skupština UN prihvatila 1999. godine.

Mladi širom Bosne i Hercegovine umjesto aktivne uloge u društvu sve više postaju pasivni posmatrači sopstvenih sudbina, bez ikakvih mogućnosti da učestvuju u donošenju odluka koje treba da trasiraju njihovu budućnost.

Mladi se danas u ekonomsko osiromašenoj državi, kakva je Bosna i Hercegovina, suočavaju sa mnoštvom problema, od kojih su neefikasno obrazovanje i nedostatak posla najveći. Kao rezultat svih problema koji muče mlade, veliki broja mladih emigrira u ekonomski stabilnije države u potrazi za boljim uslovima života.

Došlo je vrijeme kada mladi moraju uzeti svoju sudbinu u vlastite ruke i pokazati vlastodršcima da je krajnje vrijeme da završe na smetlištu istorije i dopuste mladim ljudima da konačno počnu krojiti svoju sudbinu u normalnoj državi okrenutoj Evropi, a ne nacionalnim podjelama i tajkunskim interesima.

Forum mladih SDP BiH Lukavac poziva mlade da se angažuju u političkim i nevladinim organizacijama i aktivno sudjeluju u borbi za prava mladih kao i svih obespravljenih građana Bosne i Hercegovine.

Forum mladih SDP BiH Lukavac želi čestitati Međunarodni dan mladih svim mladim ljudima sa porukom:

Budi promjena
koju želiš vidjeti u svijetu !

Komentari