Tuzlanski kanton još uvijek čeka novi saziv Kantonalne vlade, inače treći po redu u aktuelnom izbornom ciklusu. Nova skupštinska većina trenutno vrši raspodjelu resora, a najviše ministara trebala bi imati Stranka demokratske akcije.

Novi saziv Vlade Tuzlanskog kantona trebao bi predvoditi premijer iz Lukavca, Irfan Halilagić, kojeg je na tu poziciju predložila Stranka demokratske akcije.Ukoliko se ovo provede, Tuzlanski kanton će dobiti najmlađeg premijera u Federaciji BiH, s obzirom na to da su Halilagiću 34 godine.

Kao što je poznato, njemu je u utorak predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović uručio odluku o mandatu koja mu omogućava predlaganje imena 12 ministara, a rok za okončanje procedure je deset dana od trenutka zvaničnog dobijanja mandata.

Halilagić je kazao da uz stručnost i kompetentnost budući ministri moraju biti i osobe koje iza sebe nemaju potvrđene optužnice, kao što je to slučaj bio ranije u Tuzlanskom kantonu.

Prema informacijama kojim raspolaže Lukavacki.ba, nova skupštinska većina, u kojoj se pored SDA nalaze još i Socijaldemokrate BiH, Demokratska fronta, Stranka za BiH i nezavisni zastupnik Smajo Mandžić, u subotu su usaglasili način raspodjele ministarstava.

Prema toj raspodjeli, Lukavačni će pored premijera imati još dva ministarstva, a to je Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu gdje će poziciju ministra zauzeti Emir Begić (SDBiH) te Ministarstvo zdravstva TK na čijem čelu će biti Dajana Čolić (DF).

Podsjećamo,  predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović, za ponedjeljak je sazvao hitnu sjednicu ovog zakonodavnog tijela,  a ista će biti održana u ponedjeljak 28.02.2022. godine u 13 sati u Plavoj sali BKC TK u Tuzli.

Komentari