Kraj kalendarske godine brojni sportski klubovi sa područja opštine Lukavac, već godinama željno iščekuju nadajući se sredstvima koja kantonalno i federalno ministarstvo iz te oblasti kroz programe i projekte dodjeljuje klubovima te sportskim organizacijama .

Bez potrebe da dodatno analiziramo kriterije,zasluge i visinu dodijeljenih sredstava u odnosu na klubove iz lukavačkog okruženja, mi ćemo pažnju posvetiti klubovima sa područja naše opštine.

Ako pogledamo listu “nagrađenih” vidjet ćemo da na istoj nema nosioca sportskog razvoja i kluba koji je većini sportskih radnika i zaljubljenika sinonim za sport u gradu – FK “Radnički”. I ukoliko prihvatimo da je izostanak sa liste nagrađenih najpoznatijeg sportskog kolektiva u Lukavcu najuže vezan za ovogodišnja previranja u upravi kluba i loše rezultate u Prvoj ligi, uz zabrinutost da se u klubu nije našao pojedinac koji će ponuditi program na osnovu kojeg će tražiti sredstva iz budžeta Tuzlanskog kantona i Federacije, poražavajuća je činjenica da na istoj listi “dobitnika” nema imena KK “Lukavac”.

Prošlosezonski finalist A1 lige BiH u košarci, koji nakon odličnih rezultata u prvenstvu i finala sa velikanom bh. košarke sarajevskom Bosnom, nije nagrađen za prošlogodišnja postignuća.

Također, među dobitnicima nije niti SKINSO “Sinovi Bosne”, kao jedan od najuspješnijih klubova u invalidnom sportu, prvenstveno  na području Tuzlanskog kantona, ali svakako i Federacije BiH.

Najveći iznos sa područja Opštine Lukavac od kantonalnog ministarstva dobio je NK “Svatovac” iz Poljica u iznosu od 7.550 KM na osnovu projekta „Program i sistem takmičenja omladinskog pogona NK Svatovac Poljice u omladinskoj nogometnoj ligi Tuzlanskog kantona“. 

Najuspješniji klub proteklih sezona i klub koji okuplja najveći broj sportista KBS “ORKKA”, prvenstveno djece školskog uzrasta je od resornog minisarstva Tuzlanskog kantona dobio 6.000 KM.

Džudo klub “Lukavac” na ime međunarodnih takmičenja imat će na raspolaganju 4.800 KM.

Po 3.000 KM dobili su ŽOK “Lukavac” i ŽOK “Smeč”, koliko je dobio i OK “7 Lukavac”. 

Za troškove takmičenja u Prvoj ligi grupa – Sjever rukometaši Lukavca dobili su 2.000 KM, koliko je iz kantonalne kase pripalo  FK „Jedinstvo Huskići, ali  i NK „Rudar“ Lukavac Mjesto, za realizaciju memorijalnih fudbalskih turnira.

Po 1.000 KM dobili su Tenis klub “Lukavac”, Bokserski klub “Radnički”, te Streljačko udruženje “Strijelac” iz Devetaka. Iznos od 950 KM dobilo je Planinarsko društvo “Svatovac” za projekat „Sportsko druženje djece u prirodi“.

 Plivački klub „Galeb GIKIL“ Lukavac je za troškove kotizacije i troškove prevoza dobio iznos od 500 KM, po projektu „ Obuka neplivača i učešće na državnim prvenstvima u BiH.

Od organizacija i ustanova sa područja naše opštine najveći iznos  u iznosu od 7.000 KM pripao je JU “Centar za kulturu i sport” Lukavac na ime „Pružanje usluga korištenja objekata na ime trenažnog procesa u oblasti sporta“, odnosno za korištenje termina za trenažni proces i odigravanje utakmica: ŽOK “SMEČ” Lukavac, SKISO “Sinovi Bosne”,Lukavac OK “7” Lukavac. Identičan iznos dobili su i upravitelji sportskih centara u Tuzli, Banovićima i Srebreniku.

Sportskom savezu opštine Lukavac na ime “Troškovi nagrada i priznanja, troškovi ishrane, troškovi prevoza”, pripao je iznos od 1.000 KM, dok je Fudbalski savez opštine Lukavac za organizaciju zimske lige malog Fudbala Opštine Lukavac dobio 4.000 KM, na ime “Troškovi kotizacije , troškovi lige u nogometu,troškovi nagrada i priznanja”.

Za razliku od kantonalnog, sportski klubovi i organizacije sa federalnog nivoa nisu dobili gotovo pa ništa. Jedini projekti vrijedni pažnje federalnog javnog poziva od klubova sa područja Lukavca su  ŽOK “Lukavac”   te  ŽOK “SMEČ” , koji su sa  5.000 KM, odnosno sa 3.500 KM nagrađeni za nastupe u Superligi BiH.

Projekti od strane KBS “ORKKA”, JK “Lukavac”, SKI kluba “Lukavac” i SK “Strijelac” Devetak odbijeni su zbog nepotpune ili nekompletne dokumentacije.db

 

 

 

Komentari