Nakon što je u subotu, u okviru 18. kola Prve lige FBiH FK Radnički poražen u Orašju od ekipe HNK Orašje minimalnim rezultatom 1-0 uz ogromnu pomoć sudije, sa Jošika je stiglo saopštenje koje prenostimo bez intervencije.

Godine borbe, zalaganja, truda i raznih relacija na kojima smo kao slabiji, ali mudriji vodili bitke za ponos i čast, bile su bitke koje su očito samo uvertira i sitna opstrukcija, za ono što smo dobili sada, otvoreni RAT. RAT sa Savezom, 15 ligaških protivnika, RAT sa jako moćnim pojedincima čije pozicije govore kako bi nama i našem klubu trebali biti na usluzi, a samo su nam na plećima.

Da li je jedne proljetne srijede (22.05.2013) ispisana i isplanirana sudbina Fudbalskog kluba Radnički iz Lukavca. Kluba koji je tog dana rezultatom 1:2 u sred Cazina srušio Krajinu, te je tako poslao u niži rang. Je li tog dana počeo teror koji traje evo godinama, da li je tog dana sudijska organizacija iz Krajine odlučila „plavo-bijele“ poslati tamo gdje su oni poslali Krajinu? U niži rang.

Radnički poražen u Orašju

Subotnjem duelu u kojem su nas na stadionu „GOAL“ u Orašju dočekali istoimeni domaćini, ili tzv. „Savski labudovi“, sve naše sumnje u gore navedeno su potvrđene u samo 90 minuta. Sanel Silić, dobro poznati prvoligaški arbitar, najbolji je pojedinac ovog susreta, sa nekoliko odličnih zadnjih pasova pravio je pometnju u gostujućoj odbrani, a pravovremenim startovima i intervencijama naše je veznjake „stavio u džep“. Silić svoj kvalitet pokazuje uz veliku nadmoć na terenu, a ovakvim igrama će sigurno dodatno skrenuti pažnju na sebe. Sanel Silić je prvo ime subotnjeg susreta, ili prvi klovn sudijskog cirkusa. Na put u Orašje naši su fudbaleri krenuli sa velikim samopouzdanjem znajući da ih je šef spremio i za puno veće izazove. Borbenom igrom i velikim zalaganjem, nošeni podrškom svojih navijača, odigrali su partiju kakva u dresovima Radničkog dugo nije viđena. Borbeno, agresivno i muški, onako lukavački, iz inata… ali džaba…

Sitni prekršaji, izmišljene nedozvoljene pozicije i očigledan cilj glavnog sudije, bili su prevelika prepreka za mlade i poletne lukavačke fudbalere, koje učitelji nisu mogli spremiti za ovakav scenario. Igranje glavom, karakteriše se kao igranje rukom. Prodor na protivničku polovinu je nedozvoljena pozicija. Ukoliko domaćin grubo startuje na gosta, to je prekršaj za domaće, jer ko je pobogu gost da igra fudbal na zelenom terenu. Gosti fudbal igraju za kafanskim stolom, to je bar jasno..

Ništa u svemu ovome nije čudno, obzirom da u Orašju i vjetar puše u korist domaćina, da Sanel Silić nije arbitar iz Cazina. Da, istog onog Cazina čija Krajina igra 2.ligu Federacije već dugi niz godina. Nije li čudno što u narednom susretu Radnički dočekuje direktnog konkurenta za opstanak, mostarskog velikana Veleža. Nije li čudno da se ciljanim kartoniranjem dodatno želi oslabiti luakvački ponos, pred ključni duel u ovoj sezoni. Nije li čudno da nam je godinama unazad, istu stvar uradio i Eldin Jakupović (arbitar iz Bihaća) u duelu sa Vitezom, pa nas u Bihać poslao sa kadetima. Nije čudno, nego je isplanirano.

Isplanirano je i da u duelu sa Veležom, na Jošiku, Milenko Bošnjaković ne može računati na šestoricu bespotrebno kartoniranih prvotimaca. Isti Milenko koji je zbog podizanja ruke u Orašju odstranjen sa klupe za rezervne igrače. Isplanirano je i kada je na polusezoni mostarski div doveo dva najbolja igrača Radničkog, s ciljem da oslabi konkurenta, ne i da pojača svoje redove.

Uz dužno poštovanje imena i historije našeg slijedećeg protivnika, zamislimo se da li je to isti onaj mostarski div koji je samo par godina unazad igrom ispod stola „istjerao“ tuzlansku Slobodu. Da li je mostarski div sada spao na to, da mu Silić&CO čiste put do opstanka. Da li je Silić bio najveće mostarsko pojačanje ovog prijelaznog roka? Saznati ćemo već u narednu subotu, kada se mostarskom divu, suprotstave lukavački dječaci.

Neka se svako bori za svoje, to je barem pošteno u ovoj priči, ali ko se to bori za nas. Za nas koji nismo bitni ni u sopstvenom dvorištu. Godinama su Savezi na svim nivoima leđima okrenuti lukavačkom fudbalu. Ova aktuelna tema dodatno je podgrijana komentarom prvog čovjeka NSTK (Salih Delić) koji je otvoreno na jednom od sastanaka potvrdio da Radnički mora ispasti, kako bi Velež ostao. Zašto? Je li to pozadina igre sa početka priče, da li na taj način mostarski div čuva ugled, a Radnički se gura u propast?

Radnički klub, grad i način života, zajedno će ustati i rame uz rame dobiti bitku… Mi smo svoje dvorište počistili, u cilju spašavanja našeg kluba i imena.. Radnički će postojati, boriti se i pobjeđivati… 12:1!

Komentari