I ove godine Fabrika cementa Lukavac organizirala je tradicionalnu manifestaciju “Dan otvorenih vrata” za sve svoje uposlenike, ali i građane.

Tako su brojni posjetitelji tokom dana imali priliku učestvovati i uživati u različitim aktivnostima od odbojkaškog i nogometnog turnira, lutkarske predstave, kreativnih radionica, dječijoj biciklijadi, te raznim drugim zabavnim sadržajima.

Prema riječima generalnog direktora, Izeta Imamovića, ova manifestacija do sada se tradicionalno održavala u mjesecu junu, ali je ove godine pomjerena zbog realizacije još jedne značajne investicije, velike rekonstrukcije Fabrike koja je trajala nešto više od dva mjeseca.

-Mi smo ovom investicijom koja je bila u toku ove godine napravili mogućnost da imamo praktično ekološke zahtjeve daleko iznad evropskih standarda. Išli smo u tom pravcu da slijedećih pet godina imamo daleko bolje rezultate nego što su zahtjevi Evropske unije, i druga stvar išli smo na optimalizaciju procesa uštede energije. Mi sada imamo mogućnost da proizvodimo skoro million tona cementa godišnje i to je prosjek proizvodnje koji je na nivou evropskih standarda, izjavio je Imamović.

U okviru manifestacije održana je i dječija biciklijada u saradnji sa NVO “Bike tour Lukavac”, a kojoj je prethodila prezentacija biciklističkih vježbi spretnosti.

-Sa nama je bilo oko 35 djece mlađeg uzrasta i oko 50 mladih. Organizovali smo biciklističku trku gdje smo obišli jedan krug oko fabrike, a imali smo i poligon na kojem su se okušali malo iskusniji vozači, kazala je Emina Omerdić, član NVO “Bike tour”, Lukavac.

Već drugu godinu zaredom članovi Aero kluba, Tuzla daju svoj doprinos ovoj manifestaciji. Klub je osnovan 1947. godine a baziran je na promociji i razvoju vazduhoplovnog jedriličarstva. Upravo njihova jedrilica, koja je bila izložena u krugu fabrike, privukla je veliki broj znatiželjnika.

-Naš klub razvija vazduhoplovno jedriličarsvo što je prevashodno ekološki sport, bez zagađivanja, te želimo pokazati da je i Fabrika cementa Lukavac jedna firma koja pridaje veliki značaj ekologiji. Kroz naš klub, od osnivanja pa do danas, prošlo najmanje 1000 pilota, jedriličara i padobranaca. Nažalost, protekli rat je imao uticaja na razvoj kluba tako da smo mi iz rata izašli sa smanjenim flotom letjelica i prevashodno smo se okrenuli razvoju ovog sporta. Mi pokušavamo da pokažemo da vazduhoplovstvo treba da živi, da je to interesantan i bezbjedan sport,poručuje Nedim Biščević, predsjednik kluba.

Ni ove godine nije moglo proći bez vesele likovne radionice “Art centra”, Lukavac kroz koju su mališani, zajedno sa umjetnicima, izrazili svoju kreativnost.

-Imali smo likovnu radionicu za djecu , a ove godine je u pitanju oslikavanje kišobrana akrilnim bojama. Bogat je sadržaj, a pored zabave, djeca mogu nešto novo naučiti o bojama, odnosima između boja te stvari vezane za likovnu kulturu i umjetnost što kanije mogu i iskoristiti na svojim časovima u školi, izjavila je Zehrina Karić iz “Art centra”, Lukavac.

Dan je protekao u ugodnom druženju, a posjetitelji su mogli degustirati i jela sa roštilja i palačinke.

Komentari