Fahrudin Skopljak - Foto: Oslobodjenje.ba
Fahrudin Skopljak - Foto: Oslobodjenje.ba

Fahrudin Skopljak, novi delegat u Domu naroda FBiH, kaže da će Tuzlanski kanton na entitetskom nivou govoriti jednim glasom, a da je saradnja s BH blokom volja naroda.

Piše: Mirelj Aljić (Oslobođenje)

Polazna osnova

Tuzlanski kanton je duži niz godina zakinut kad je u pitanju raspodjela prihoda i nije korektno da stanovnik Sarajeva vrijedi kao dva stanovnika Tuzle. Mi ćemo insistirati da se to mijenja. Tu je i niz drugih stvari koje trebamo otvoriti, poput putne komunikacije, jer mi smo ostali slijepo crijevo, pogotovo u odnosu na Sarajevo, ali i Orašje. Moramo mnogo toga uraditi, a to možemo samo zajedno, bez obzira na to ko iz koje stranke dolazio. Mi dolazimo iz istog kantona i to treba biti polazna osnova.

Koliko je to realno? Sve se to vuče godinama, ali jednostavno nije bilo razumijevanja u centralama stranaka i na višim instancama.

– Teško je dati neke garancije, s obzirom na to da je sam način donošenja odluka u federalnom Parlamentu vrlo komplikovan, jer mi trebamo imati saglasnost u Domu naroda i od drugih delegata. Ali, mislimo da je to realno, jer bi se izmjenom raspodjele javnih prihoda popravilo stanje i u drugim kantonima, pa i u onim gdje je su Hrvati većina, odnosno gdje vlada HDZ. Koliko god se bježalo od tih nacionalnih razvrstavanja, to je naša realnost i svakako ćemo, pogotovo sad, trebati podršku HDZ-a, jer oni imaju većinu u Klubu Hrvata i mora se napraviti neki sporazum. Ono što znam je da su i ti kantoni nezadovoljni raspodjelom prihoda. Ali, koliko ćemo imati podršku od ostalih, teško je reći. Mislim da će, barem prema ovim neformalnim razgovorima sa delegatima iz TK-a, taj stranački dio biti zanemaren i da delegati ne smiju više pristajati na kojekakve ustupke prema centralama, a nauštrb građana. Mislim da ovi delegati to neće prihvatiti. Sad je samo pitanje podrške drugih.

Izabrani ste u Dom, ali on još nije konstituisan. Slijedi li ove sedmice izlaz iz blokada?

– Nije ovdje samo Dom naroda upitan, ali i tamo gdje imamo izabrane delegate, mi nemamo vlasti. Izbori su pokazali da ćemo mi doći u ovo stanje, jer je puno stranaka, rascjepkano je biračko tijelo i bilo je jasno da će se raditi matematičke koalicije. Sve to je dovelo do ovoga. Kad je u pitanju Dom naroda, pored sve te problematike, Uputstva CIK-a i apelacija prema Ustavnom sudu, moj stav je da niko nema pravo blokirati život u FBiH, bez obzira na koalicije. Mi ulazimo u problem kad je u pitanju funkcionisanje FBiH zbog nedonošenja budžeta, jer su zaustavljene sve isplate. Niko nema pravo ljude držati taocima zbog nekih političkih interesa.

Vlast u TK-u još nije formirana. Kako to komentarišete? Vrijeme prolazi, a stranka koja je osvojila najviše glasova ne preuzima odgovornost da formira vlast?

– Vlada u kojoj sam ja bio imenovana je 20. februara, a tada smo imali jednostavniju poziciju i mene ovo nije iznenadilo. Ali, mislim da SDP treba da bude u vlasti i oni moraju konačno donijeti odluku s kim će biti. SDA već dva-tri mjeseca govori BH bloku da vlast trebaju formirati oni koji su osvojili najviše glasova, jer to je jedino stabilno, ali to je i volja naroda.

Kompletan sadržaj možete pročitat na iternet stranici Oslobođenje.ba klikom ovdje.

Komentari