Protekla sedmica u znaku je najboljih sportskih kolektiva i pojedinaca. Nakon što je Lukavčanin Ermin Jusufović proglašen za najboljeg sportistu Tuzlanskog kantona, informacija je izazvala oduševljenje javnosti. Prvi put u historiji, pojedinac iz invalidnog sporta proglašen je kao najbolji. Nikakvo čudo, Ermin je svojim dugogodišnjim sportskim angažmanom, zasluženo osvojio to priznanje. Njegova borba, istrajnost i sportski rezultat, odraz je ovogodišnjeg posebnog rezultata na manifestaciji Izbora  sportiste TK za 2016. godinu.

Proglašeni ste za najboljeg sportistu Tuzlanskog kantona. Šta Vam ovo priznanje znači?

Jusufović: Ovo je bilo veliko iznenađenje za mene kao sportistu u sportu za osobe sa invaliditetom. Činjenica je da je sportski rezultat u invalidskom sportu, vrednovan isključivo po svojoj sportskoj vrijednosti. Posebno mi je drago što sam prvi sportista, u ovom sportu, izabran za najbolje sportistu Tuzlanskog kantona. Koristim ovu priliku da se zahvalim Sportskom savezu TK koji je prepoznao sav moj rad i dodijelio mi ovo zaista vrijedno reprezentativno priznanje.

Neke ciljeve je nemoguće ostvariti bez podrške okoline. Ko je Vaša najveća podrška i oslonac u radu?

Jusufović: Definitivno porodica, počevši od roditelja i brata. Sada, kada imam svoju porodicu, supruga i djeca su moj oslonac i motiv za što veći uspjeh. Kada je u pitanju moj sportski put, oni u suštini i podnose najveću žrtvu. Pri tome sam siguran da su oni ti koji najviše uživaju u sportskim rezultatima.

Hoće li ovakav izbor biti prekretnica za neko buduće vrijeme, staviti još veći značaj sporta za osoba sa invaliditetom?

Jusufović: Nadam se da će ovo biti prvi korak ka rušenju barijera, ka uklanjaju diskriminacije prema udruženjima za sport za osobe sa invaliditetom. Bilo bi mi drago da budem dijelom toga. Promjena nabolje, kada je u pitanju status osoba sa invaliditetom u društvu, pogotovo kada je u pitanju ovaj sportski dio.

Općina se ima čime ponositi. Mnogo je uspješnih sportista. Vi ste najbolji primjer toga. Ovo priznanje i uspjeh je i Vaše, ali i  lukavačke općine. Kakve su bile reakcije?

Jusufović: Odmah sam nakon proglašenja dobio mnogo čestitki, od strane prijatelja, kolega, poznanika, sugrađana itd… Vjerujem da su svi ponosni na moj rezultat i uspjeh.

Osvrnimo se malo i na odluku Vlade o razdvajanju Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta? Kako biste prokomentarisali tu Odluku?

Jusufović: Kao sportista, moram pozdraviti tu odluku ili nastojanje Vlade TK da sportu da jedan veći značaj, zajedno sa kulturom i problemima mladih. Ukoliko se izdvoje značajnija sredstva, naravno sa nekim korekcijama,  za sportiste, vjerujem da će to biti korak naprijed. Shodno tome, u narednom periodu moći ćemo očekivati još bolje sportske rezultate.

Ovim priznanjem razbijeni su stereotipi i pobijeđene predrasude. Lijepo je pokazati svijetu da osobe sa invaliditetom, pored svakodnevne borbe sa invaliditetom, mogu i znaju izaći na megdan i sportskim protivnicima te na taj način afirmisati sve pozitivne sportske vrijednosti, ali i afirmisati grad, kanton i državu na najbolji način i  na najvišem nivou. Svim nagrađenim kolegama čestitam od srca. Zahvaljujem se svima koji su na bilo koji način bili dijelom ovog priznanja, poruka je Ermina Jusufovića najboljeg sportiste TK, nakon proglašenja.

Komentari