„Energetska efikasnost u kantonima/županijama i jedinicama lokalne samouprave - Foto: Lukavac.ba
„Energetska efikasnost u kantonima/županijama i jedinicama lokalne samouprave - Foto: Lukavac.ba

Centar za razvoj i podršku (CRP) i EFEKT mreža za okolišno prihvatljivu energiju, u utorak 06.12.2016. godine u hotelu Senad od Bosne, organizovali su skup “Energetska efikasnost u županijama/kantonima i jedinicama lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine, šansa za održivi razvoj.

Govornici na skupu bili su predstavnici:  Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK, načelnik Općine Lukavac, UNDPa BiH, Njemačkog društva za međunarodnu saradnju GIZ, općine Gračanica I članovi EFEKT mreže.

Pored predstavnika općina, na ovoj radionici koju je organizirala Effekt mreža za okolišno prihvatljivu energiju, bili su prisutni predstavnici: Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine, ministarstava Posavske županije i Tuzlanskog kantona, USAID projekta EIA, GIZ-a, te UNDP-a.

Načelnik Općine Lukavac Edin Delić je na samom početku radionice,  nakon upućenih pozdravnih riječi organizatorima i učesnicima skupa, govorio o aktuelnostima iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, kazavši da je energetska efikasnost aktuelna tema i na globalnoj razini, a u Bosni i Hercegovini na nju gledamo i kao na razvojnu šansu. „Pitanje energetske budućnosti je pitanje budućnosti čovječanstva generalno. Ono raste, razvija se, porastao je energetski intenzitet,  konzumiramo više energije iz okoline, pitanje energetske efikasnosti nije samo okolinsko pitanje, nego je pitanje energetske sigurnosti čovječanstva generalno. Jedini način koji i na međunarodnom planu može garantirati budućnost je efikasnije korištenje energije“, rekao je Delić. On je pomenuo najznačanije međunarodne energetske norme i deklaracije i dilemu u koju se dovodi čovječanstvo – kako osigurati razvoj, a s druge strane obezbijediti energetsku budućnost.

„Energetska efikasnost u kantonima/županijama i jedinicama lokalne samouprave - Foto: Lukavac.ba
„Energetska efikasnost u kantonima/županijama i jedinicama lokalne samouprave – Foto: Lukavac.ba

„Bosna i Hercegovina spada u nerazvijene zemlje sa jako niskim GDP per capita (bruto društveni prozvod po stanovniku) uz visok energetski intenzitet. Ne postoji resurs u Bosni i Hercegovini s kojim možete jače puhnuti u leđa ekonomiji, nego što je energetska efikasnost. Energetska efikasnost je puno više od štednje, to je najvažniji razvojni resurs društva u ovom trenutku. Mi ne možemo popraviti stanje ekologije u urbanim sredinama, ukoliko ne povećamo energetsku efikasnost, kazao je na kraju načelnik Delić, čije je izlaganje, prema riječima prisutnih, poslužilo kao dobar uvod za sva ostala izlaganja na radionici.

Unutar Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine, uspostavljen je Revolving fond za projekte EE koji nudi zajmove za pokrivanje troškova ulaganja u poboljšanje EE, gdje se rezultati uštede energije koriste za otplatu duga. O RF govorila je Samra Prašović, iz sektora energetske efikasnosti Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

O aktuelnostima i aktivnostima Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona, govorio je Goran Mišić, pomoćnik ministarstva.

Obligacione šeme za energetsku efikasnosti (EEO) su finansijski mehanizmi za finansiranje mjera energetske efikasnosti, o čemu je izlagao Mak Kamenica iz USAID projekta EIA. Tema  o kojoj je  govorio Esad Smajlović iz njemačkog društva za međunarodnu saradnju GIZ, su Akcioni planovi EE u Federaciji BiH, a na radionici je prisutnima podijeljena knjiga „Tipologija stambenih zgrada u BiH“, u kojoj je napravljena klasifikacija stambenog sektora i prva je ovakve vrste urađena u poslijeratnom periodu.

Komentari