U organizaciji JU Radio-televizije Lukavac, večeras je u velikoj sali Centra za kulturu, koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, održan jubilarni, deseti po redu muzički festival “U susret proljeću”.

Na festivalu se i ove godine predstavilo ukupno 18 takmičara, odnosno po dva predstavnika svih osam osnovnih škola sa područja općine Lukavac, te dva predstavnika iz Sela Mira, Turija.

– Velika sala Centra za kulturu je večeras bila premala da primi sve one koji su željeli ovdje da dođu. Ovo je naš jubilarni, deseti po redu festival „U susret proljeću“ i Lukavac je večeras najveseliji grad na našem kantonu. Ovo je već tradicija grada Lukavca, koji je postao prepoznatljiv po ovom festivalu. Djeca su se već navikla na ovo takmičenje i dolaze daleko spremniji, a iz godine u godinu otkrivamo nove muzičke talente. Sve škole sa područja općine Lukavac sudjeluju kao i takmičari iz Sela Mira, Turija što ne znači da, u dogledno vrijeme, nećemo možda pozvati i druge škole sa kantona pa da održimo i jedno kantonalno takmičenje, kazao je Fikret Žigić, v.d. direktora JU RTV Lukavac.

Prema ocjeni stručnog, petočlanog žirija u čijem sastavu su bili: Darko Gajić, Emir Ćosićkić, Dženan Mahmutović, Mensur Salkić i Midhat Sarajlić, pobjednica ovogodišnjeg festivala bila je Ema Aljukić iz Osnovne škole Prokosovići.

Drugo mjesto pripalo je Amini Kasumović iz Osnovne škole “Poljice”, dok je trećeplasirana bila Amila Mehić, učenica Osnovne škole “Dobošnica”. Četvrto mjesto zauzeo je Arnel Hamidović iz OŠ Lukavac Grad koji je ujedno osvojio nagradu za najbolji scenski nastup. Peto mjesto pripalo je Adeli Huskanović iz OŠ Puračić.

Svim učesnicima uručene su zahvalnice i nagrade koje je osigurao prijatelj festivala, Organizacija “World Vision”, dok je pet najboljih dobilo pehare i vrijedne nagrade. Ipak, najvrjednija nagrada koju JU Radio-televizija Lukavac dodjeljuje svake godine, pa tako i ove, jeste jednodnevna ekskurzija za cijeli razred pobjednika festivala.

Komentari