Priča o najvećoj poslijeratnoj investiciji u BiH koja se odnosi na izgradnju Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli sa sobom nosi i drugu stranu medalje. Ekolozi, ali i mještani koji sa svojim kućama gravitiraju ovom energetskom objektu protive se izgradnji novog bloka.Dok ekolozi tvrde da će izgradnjom Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli smanjenje zagađenja zraka biti skoro pa neprimijetno, mještani Šićkog Broda i ostalih manjih okolnih prigradskih naselja razmišljaju o iseljenju iz svojih domova.

Kao što je poznato, delegati Doma naroda Parlamenta FBiH jučer su odobrili garanciju za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Izvozno-uvozne banke Kine za izgradnju Bloka 7, a iz tuzlanskog Centra za ekologiju i energiju kažu da su na ovakav način u potpunosti ignorisana upozorenja Energetske zajednice, koja je obavijestila bh. vlasti da ova garancija predstavlja nezakonitu državnu pomoć i da je u suprotnosti sa zakonima Evropske unije.

Osuda stanovništva na trovanje

“Jučerašnja odluka je osuda stanovništva na još 50 godina trovanja, jer ne postoji termoelektrana na ugalj koja ne zagađuje. U jednu ruku zagađenje će u određenoj mjeri biti manje, ali ne postoji tehnologija koja će ga u potpunosti spriječiti, posebno one najštetnije čestice za koje praktično i ne postoje filteri. Te čestice zapravo ubijaju građane”, kaže za Klix.ba Denis Žiško iz Centra za ekologiju i energiju.

On upozorava i da će se mještani okolnih mjesta i dalje suočavati sa ogromnim odlagalištem šljake, a čija su ranija svojstva označena kao štetna po zdravlje.

“Iako nisu obezbijeđena ni postojeća odlagališta, iz Elektroprivrede BiH sada na silu pokušavaju smjestiti još jedno odlagalište koje je zračnom linijom od onog trenutnog udaljeno jedan kilometar. Na ovakav način totalno će se uništiti dio Tuzle i Lukavca koje je ionako zagađeno samo po sebi”, upozorio je Žiško.

Opširnije na Klix.ba…

Komentari