U poslijepodnevnim satima 27. aprila 2018. godine došlo je  do probijanja nasipa na taložnici broj 4 postrojenja za tretman otpadnih voda (tzv. Bijelo more) Sisecam Sode Lukavac prilikom čega su velike količine tekućine istekle su u rijeku Spreču.

Odmah po saznanju o novom ekološkom incidentu na mjesto događaja izašao je Kantonalni tužilac Tuzlanskog kantona, Federalni inspektor za vode i Federalni inspektor zaštite okoliša Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Odmah nakon informacije da je došlo do pucanja nasipa na mjesto događaja su upućena dva tužioca Tužilaštva Tuzlanskog kantona, zatim sudski vještak, pripadnici Policijske uprave Lukavac, federalni vodni inspektor, federalni inspektor za okoliš, kao i predstavnici Agencije za vodno područje rijeke Save.

Građanima je izdato upozorenje da ne koriste vodu iz rijeke Spreče za navodnjavanje poljoprivrednih zemljišta koji se nalaze na području Lukavca.

Tačan uzrok pucanja nasipa bit će poznat u narednim danima, nakon što budu provedene sve istražne radnje koje su u toku.

Komentari