Na lokalitetu eko-jezera u Bijeljini jučer je izvedena pokazna vježba jedinica za spašavanje na vodi i pod vodo, a u organizaciji Roničakog kluba “Nautilus”, uz pomoć i sponzorstvo Panevropskog univerziteta “Aperion”.

U ime Eko-ronilačke grupe invalida iz Lukavca učestvovao je iskusni tim ronilaca koji je prepoznat od strane organizatora i pozvan da učestvuje u vježbi demonstrirajući spašavanje unesrećenog ronioca ispod vode.

Osim našeg tima vježbu spašavanja ispod vode izveo i je i tim specijalne policije MUP-a TK, dok su ostali učesnici demontrirali vježbe spašavanja na vodi.

Pokazane su prednosti korištenja dronova tokom pronalaženja i spašavanja. Prema riječima organizatora ove manifestacije Milenka Ćirkovića, pokazano je koliko je važno da ekipe sarađuju na samom terenu. Niko sam ne može biti jak. U tome je poenta vježbe – solidarnost, da pomognu svi koji mogu i imaju kapacitete za to.

Članovi Eko-ronilačke grupe invalida dobrovoljno učestvuju u akcijama spašavanja na vodi i pod vodom, i to je humana strana ovog poziva. Bez obzira na lošu opremljenost, upornost i iskustvo koje imamo svakako nas izdvaja od većine ronilačkih klubova u BiH.

Ovom prilikom se zahvaljujemo organizatoru na pozivu, uložen je maksimalan trud da vježba protekne bez problema i da prikaz situacija spašavanja bude što realističniji. Sagledavajući uočene propuste ali i dobre primjere korištenja tehnika spašavanja, poboljšat će se učinak spasilaca na terenu kada to bude potrebno.

Komentari