Na online takmičenju “Save our seas” održanom u Puli, u izuzetnoj jakoj konkurenciji, posebno italijanskih podvodnih fotografa, a na temu negativnom uticaja čovjeka na okeane, 1. mjesto je osvojio Domy Tripody, 2. mjesto Bilal Šarić (Eko-ronilačka grupa invalida), a 3. mjesto Gaetano Dario Gargiulo. 

Također, proteklog vikenda članovi Eko-ronilačke grupe invalida su učestvovali na 5th Mares UWPM Cup 2019 na otoku Rabu. Na ovogodišnjem kupu učestvovalo je 86 fotografa, asistenata i modela iz sedam zemalja (Hrvatske, Slovenije, Italije, Srbije, Mađarske, Bosne i Hercegovine te Nizozemske) i ujedno ovo je najveće takmičenje u Europi te jedno od najvećih i u svijetu. 

Međunarodni žiri (Michele Davino, Danijel Frka i Gianni Pecchiar) odabrao je najbolje radove, a posao nije bio nimalo lak uzevši u obzir da su takmičari vrhunski podvodni fotografi. 

U kupu nacija najbolji su bili Italijani, dok je Bosna i Hercegovina osvojila 6. mjesto sa dvojcem Zlatan Hamamdžić (Sarajevo) i naš Elvir Mahmutović. 

U kategoriji kompakt – riba, Murat Husović je osvojio 15. mjesto, a Bilal Šarić 16. mjesto. 

Uzevši u obzir kvalitet takmičara, brojnost, kao i vrhunsku opremu sa kojom su takmičari došli, nismo mogli očekivati bolje rezultate. Ovo je bila prilika da steknemo nova iskustva koja će nam pomoći da ostvarimo bolje rezultate na narednim takmičenjima. Ono što nedostaje je kvalitetna oprema, koja je izuzetno skupa i sa kojom bi mogli očekivati i bolji plasman. 

Zahvaljujemo se Fabrici cementa Lukavac, koja je bila sponsor našeg tima i omogućila osobama sa invaliditetom učešće na najjačem evropskom kupu u podvodnoj fotografiji. Ovime smo dokazali sposobnosti osoba sa invaliditetom da se ravnopravno takmiče sa zdravom populacijom i na najvećim evropskim i svjetskim takmičenjima. 


Komentari