U proteklim mjesecima na području općine Lukavac počela je realizacija vitalnih infrastrukturnih projekata, od čega vrijedi istaći uređenje korita rijeke Jala, Turija i WATSAN projekta koji ima ogroman značaj za uređenje užeg jezgra grada. Paralelno sa tim projektima radilo se na izradi dokumenata koji su pretpostavka za daljnje urbanističko uređenje grada.

-Mi smo završili i prošle godine negdje u decembru usvojili Strategiju razvoju općine Lukavac za period 2019.-2027. Mi bez ovog dokumenta nismo mogli ništa napraviti sistemski. Nismo mogli krenuti u rješavanje problema kao što je vodosnabdijevanje. Meni je drago što su vijećnici, praktično plebicitarno 100 posto podržali donošenje ovog strateškog dokumenta. Mi ovog trenutka radimo još jedan dokument, a to je regulacioni plan grada Lukavac što predstavlja drugi korak da možemo nešto napraviti u Lukavcu, izjavio je za Lukavacki.ba, načelnik općine Lukavac, Prof. dr. Edin Delić, koji je istakao da su pomenuti dokumenti morali su bi gotovi mnogo ranije.

-Svjedoci smo priča koje govore da mi trebamo zatvoriti Bremen, da trebamo poredati pločnike, ali mi to ne možemo uraditi bez regulacionog plana. Istina je da su ovu dokumenti trebali biti gotovi mnogo ranije, ali mi smo prošle godine, proveli proceduru, pokrenuli se i projekat je u završnoj fazi. Spremamo se za javne rasprave, a nakon što to završimo, možemo očekivati i realizaciju projekta, kazao je Edin Delić.

U narednom periodu planirana je izgradnja savremene pješačke zone u samom jezgru grada, na što bi se trebali nadovezati i radovi reorganizacije raskrsnica. Uz do sada završene radove oko doma kulture, u konačnici trebao bi se dobiti jedan sasvim novi, moderno uređeni centar grada.

-Ovih dana sakupljamo sredstva da uradimo projekat pješačke zone kroz ovaj otvoreni park kod obdaništa, dakle od samog početka pa do kraja ulice, pored zgrade Seljanka. To će biti jedna mikro zona, ali eto Lukavac je grad koji nema nekih uređenih pločnika. Međutim i to će morati sačekati završetak radova u vezi sa projektom WATSAN, pa tek onda možemo krenuti sa realizacijom pješačke zone, kazao je Delić.

Po završetku pješačke zone, građani Lukavca mogu očekivati mnogo ozbiljnije infrastrukturne radove.

-Nakon što uradimo ovu pješačku zonu, već možemo govoriti o nekim ozbiljnijim radovima sljedeće godine. To podrazumijeva jednu cestovnu i prostornu infrastrukturu, otvaranje i regulaciju nekih raskrsnica, sređivanje centra i slično. Mi smo ove godine već uredili trg ispred doma kulture, a prošle godine smo uradili parking. Sada ćemo uraditi novi dio koji ćemo uvezati i time ćemo kreirati neku centralnu zonu u kojoj će građani moći ugodno provoditi svoje vrijeme, govori Edin Delić.

Uz urbanističko uređenje veliki napori i snage usmjerene su i na rješavanje gorućih problema u Lukavcu, ekologije i vodosnabdijevanja. Komplikovane administrativne procedure nastoje se blagovremeno riješiti kako bi se pitka voda što prije dovela u Lukavac.

Komentari