Nakon što 18. redovna sjednica Općinskog vijeća Lukavac nije održana zbog nedostatka kvoruma, načelnik Općine Lukavac, Edin Delić održao je vanrednu konferenciju za medije prilikom čega je poručio da je ovakvo ponašanje vijećnika nedopustivo.

Od vijećničke većine u Općinskom vijeću Lukavac koju su do sada činili 12 vijećnika SDA, tri vijećnika Stranke za BiH, dva vijećnika iz reda nacionalnih manjina i jedan vijećnik LDS-a danas se na uredno zakazanu sjednicu Općinskog vijeća pojavio samo predsjedavajući Mehmed Suljić.

-Da se ne radi o životu i interesu građana sve bi izgledalo komično i zabavno. Možda se „bježanjem sa časova“ moglo nekada nešto u životu i riješiti, ali našli smo se u situaciji kada oni koji brutalno demonstriraju blokade i kršenje zakona rješenje traže u „nedolasku na čas“. Isti oni koji su se osilili odbiti donošenje Budžeta, pokrenuti opoziv načelnika, te uzalud potrošiti 200.000 KM za opoziv, dati na poklon 250.000 KM od vodosnabdijevanja grada Lukavca svom direktoru Komunalnog preduzeća RAD Lukavac došli su do zida. Možda i uspiju do sutra opet „skrpiti 16 ruku“, ali papirnatog zmaja sa likovima braće Arapčić i par posljednjih kojih ih slijede više malo ko se danas plaši ili ima respekta prema njima. Ostao je goli interes i nasilje podignutih ruku u Općinskom vijeću, rekao je Edin Delić, načelnik općine Lukavac.

Delić je na konferenciji za medije istakao da se bez 16 vijećnika ne može održati sjednica te da ovakav mehanizam blokade od strane SDA nije zabilježen ranije, a kao glavni razlog se navodi nedovoljan broj “ruku” (op.a glasova) za ključne odluke u

-Dobro obaviješteni izvori tvrde da je Tarik Arapčić izdao komandu „ne dolazi na sjednicu Vijeća“ kada je ustanovio da za ključne odluke koje je bio spakovao nema dovoljno ruku da iste prođu.  Osim što su nejasni pozicija i uloga predsjednika Općinskog vijeća i koliko je on spreman daleko slušati naloge predsjednika SDA Lukavac Tarika Arapčića, nije jasno i ko se to od onih 15 koji nisu došli odazvao „na komandu iz centrale SDA“, a ko se eventualno „osuo“ iz većine. Čak i da su svi ostali skupa danas govorimo o veoma tijesnoj većini. SDA kola su već tako snažno krenula nizbrdo da njihov sunovrat teško da će moći iko zaustaviti.

Kompletan video sa konferencije za medije možete pogledati u prilogu:

Povodom vanrednog obraćanja medijima načelnika Općine Lukavac, Edina Delića, saopštenjem za javnost oglasili su iz OO SDA Lukavac koji su naveli razlog zbog kojeg se vijećnici SDA nisu odazvali pozivu na 18. redovnu sjednicu Općinskog vijeća Lukavac.

Na sjednicu općinskog vijeća, vijećnici SDA nisu došli iz razloga stalnog pritiska pojedinih poslodavaca na vijećnike iz reda SDA, zbog čega isti nisu u mogućnosti prisustvovati sjednicama. O ovome ćemo svakako više pisati u narednom periodu, kako bismo adekvatno odgovorili na konstantan spin i medijsku blokadu u kojoj se nalazi Stranka demokratske akcije, navodi se u sopštenju OO SDA Lukavac koje u cjelosti možete pročitati ovdje.

 

Komentari