Edin Delić, načelnik općine Lukavac
Edin Delić, načelnik općine Lukavac
U petak (24.02.2017.) na Lukavacki.ba objavljeno je saopštenje za javnost koje potpisuje OO SDA Lukavac i OO SBiH Lukavac, a u kojem se između ostalog traži javno izvinjenje od načelnika i 13 vijećnika zbog lažnih tvrdnji iznesenih u javnost u vezi sa imenovanjem predsjedavajućeg OV Lukavac. Povodom objavljenog saopštenja, oglasio se načelnik općine Lukavac putem zvanične Facebook stranice:

Drago mi je da „najjača bošnjačka stranka“ nastavlja praksu komuniciranja sa građanima putem saopštenja za medije, a što znamo da nije bila ranija praksa. Sačekao sam da se prvi oglase na vijest koja je sasvim sigurno izazvala buru oduševljenja u njihovim redovima. Bez namjere da polemiziram sa izrečenim stavovima, osvrnut ću se na par detalja.

Prvo što bi bilo dobro da „većina u Vijeću“ shvati jeste da primarni zadatak načelnika općine nije da osigura većinu u Vijeću, kako to oni tvrde. Moj primarni zadatak je da u mojoj najboljoj moći, maksimalnoj snazi i punom angažmanu služim potrebama i interesima građana općine Lukavac, poštujući i dosljedno primjenjujući zakon. To nikako ne znači da moram ići putem većine, već naprotiv: suprotstaviti se aktima kojim se krši zakon ili nanosi šteta interesima građana općine Lukavac. Ako većina ili bilo koji vijećnik krši zakon ili provodi kriminalne aktivnosti, to znači moju obavezu da u skladu sa zakonom sankcionišem i takvo ponašanje. Dakle ako većina želi saradnju sa načelnikom pravila su veoma jednostavna.

Stranka demokratske akcije je odgovorna za stanje u kome se danas nalazi općina Lukavac, a malo je onih koji će smatrati da je ono dobro. Kandidirao sam se da bi promijenio način kako su vladali i krčmili novac građana, a ne da bi „nalegao na rudu“ i nastavio istu politiku, pa bez obzira šta o tome mislilo svih 12 vijećnika ove Stranke. Nije mi baš jasno šta je motiv Stranke za BiH, dva vijećnika manjinske romske populacije i jednog vijećnika Liberalno-demokratske stranke da budu dio ovakve većine, jer znamo kakvi su bili rezultati ranije stranačke saradnje sa SDA i da je njihovo svrstavanje u isti stroj ustvari pokušaj odbrane pozicija i prakse SDA koje gledamo posljednjih godina. Naravno da neće uspjeti.

Šta misli većina da malo „okrenemo stvar“, pa da kažemo da je najvažniji zadatak stranaka koje su formirale većinu u Vijeću da nađu zajedničku sa načelnikom koga je izabrao narod i da mu omoguće da radi u korist naroda?

Imat će moju podršku i pozitivan stav za prijedloge i aktivnosti koje su od interesa građana i koje su u skladu sa zakonom. Otvoreno ću reći da sam zatekao niz nezakonitih rješenja, loše organizacije i nedostatka discipline sa kojim se borim i da ne očekujem podršku SDA, niti istu tražim, da bi općinska vlast radila po zakonu i postala efikasna. Uspostavljam polako aktivnu reviziju trošenja Budžeta, od aprila finansijsko poslovanje će postati u cjelosti trezorsko sa svim elementima propisanim zakonom. Nema više „tranši“, „plaćanja na priznanice“ i privilegovanih finansijskih budžetskih tokova.

Što se tiče prijedloga Budžeta za 2017. godinu javnost i stranke u Vijeću su dobile prijedlog načelnika na sjednici u decembru 2016. godine, a prijedlog je prošao i javnu raspravu. Do danas nisam dobio niti jedan konkretan prijedlog i pored više pokušaja da sjednemo i razgovaramo o Budžetu. Na potezu je „većina u Vijeću“. Posjetit ću da sam na decembarskoj sjednici rekao kako nemamo mnogo vremena i da moramo odmah poslije nove godine vidjeti u čemu je problem. Većina se do danas nije odazvala na moje pozive da predoči u čemu je problem. Odbili su i Budžet i Sporazum sa Vladom TK o načinu plaćanja 1,7 miliona po presudi.

Dokument koji smo dobili iz Ministarstva pravde Federacije BiH apsolutno pogrešno tumači pravo i nije potvrda zakonitog izbora predsjedavajućeg Vijeća, već još jedan potez vladajuće političke oligarhije u Federaciji BiH oličene u savezu SDA/HDZ. O ovom dokumentu će biti više riječi narednih dana, pa da ostavimo nešto i za naredna saopštenja. Od onih koji danas vode Federaciju BiH, zagovaraju treće entitete i zavađaju narode umjesto da se bave zapošljavanjem i razvojem društva u cjelini nije bilo više ni za očekivati…

Povezan sadržaj: Imenovanje Mehmeda Suljića za predsjedavajućeg OV zakonito

Poziva nas SDA da se izvinjavamo. Kome i zašto? A da se izvini gospoda vlastitom narodu za korupciju i kriminal kojim su okovali društvo, za opljačkane fabrike i stečajnu pljačku, za 4 miliona duga koje su napravili vlastitim građanima u Lukavcu, za nezakonito zapošljavanje i izbor upravljačkih struktura i sva druga zlodjela?

Ne, moj primarni zadatak nije da na takvim osnovama pravim većinu u vijeću – moj primarni zadatak je da se borim da prekinem tu praksu. Uvjeren sam da će i 18 vijećnika koji čine danas većinu imati vremena preispitati svoje stavove i shvatiti da brane neodbranjivo.

Narod danas zna u čemu je riječ i raduje me sve snažnija podrška i jasnije poruke da se ne smijemo predati.

Nema predaje – do pobjede!

Povezan sadržaj: SDA Lukavac i SBiH Lukavac najoštrije osuđuju načelnika i 13 vijećnika OV Lukavac

Komentari