Edin Delić

Načelnik Lukavca Edin Delić kaže da unatoč opstrukcijama iz SDA uspijeva budžet Općine održati stabilnim, a samo u ovoj godini u Lukavac se investira između 12 i 13 miliona KM.

„Završavamo ugovor s izvođačem radova na projektu izrade sistema za odvodnjavanje oborinskih voda u Lukavcu. Projekt je započeo i ranije, ali nikada nije realiziran. U ovoj fazi investiramo oko 4 miliona KM u taj projekt. U vodosnabdijevanje Lukavca ulažemo 1,5 milion KM. U uređenje korita rijeka investiramo 3 do 5 miliona KM“, kaže Delić u komentaru za agenciju Patria.

„Idemo prema grupi najrazvijenijih općina u BiH“, dodaje Delić.Delić je redovni profesor na Univerzitetu u Tuzli. Ekspert je iz oblasti geookolinskog inženjeringa. Na lokalnim izborima 2014. pobijedio je kao nezavisni kandidat, kojeg su podržali iz SDP-a, DF-a i SDU-a.

Iz SDA su prije nekoliko mjeseci zagovarali referendum u Lukavcu, na kojem bi pozvali na opoziv načelnika Delića, ali se danas takva priča stišala. Iz te stranke mu zamjeraju da „nije kooperativan, da je budžet Općine donio sam, kao i da zaobilazi neke mjesne zajednice, dok drugima daje prioritet“. Takve optužbe načelnik Delić odbacuje, i naziva ih populističkim.

„Zakon o principima samouprave omogućava opoziv načelnika. Ako većina u općinskom vijeću izglasa inicijativu za pokretanje opoziva, onda se ide na referendum na kojem odlučuju građani. Ali, očito da sve ankete idu u moju korist, pa zbog toga priča o referendumu sada gubi na snazi“, kaže Delić. Smatra da je priča o referendumu samo odraz nemoći kadrova iz lokalne SDA, „koji se ne mogu pomiriti s činjenicom da su nakon 12 godina izgubili poziciju načelnika u ovoj općini“.

„Zbog toga i dvije godine nakon izbora pokušavaju u ovoj lokalnoj zajednici stvoriti takav ambijent u kojem je nemoguće raditi“.„Kadam sam došao na poziciju načelnika Lukavca općina je bila potpuno zapuštena. Prvi radni dan sam zatekao sudsku presudu o blokadi računa zbog neizmirenih 1,2 miliona KM prema dobavljačima, pola miliona dugovanja prema volonterima, nekoliko miliona za eksproprijaciju… Sve ukupno dug Općine je bio između šest ili sedam miliona KM dugova“, kaže Delić.

„Općina je bila zapuštena u potpunosti. Nezaposlenost je dosta velika, infrastruktura je loša, a zagađenost zraka nevjerovatna“, kaže Delić. „To stanje sada mijenjamo. Siguran sam da od Lukavca možemo napraviti jednu od najugodnijih općina za živjeti u BiH“, dodaje Delić.

NAP

Komentari