Judo klub “Lukavac” osnovan je 1956 godine i najstariji je judo klub u Bosni i Hercegovini. Takmičari ovog kluba su oduvijek u vrhu u BiH.

Judo je japanska borilačka vještina (jap ju-nježan i do-put) koju je osnovao Jigoro Kano. Judo je standardan sport na Olimpijskim igrama i jedan od najrasprostranjenijih u svijetu. Najtrofejniji je olimpijski sport u Bosni i Hercegovini. 

Judo se prakticira u cijelom svijetu a najbolji primjer popularnosti juda u svijetu je da sve veći broj judista su nosioci zastava svojih država prilikom otvaranja/zatvaranja Olimpijskih igara, kao i povećanje broja judista u izboru najboljih sportista zemalja svijeta.

U nastavku možete pročitati 14 konkretnih razloga zašto trenirati judo:
1. Jednaka mogućnost bavljenja za dječake i djevojčice.

2. Tjelesna konstitucija nije nikakva prepreka za treniranje.

3. Osnovni elementi juda su padovi koje je sigurnosti radi potrebno poznavati da bi se izbjegle povrede i u svakodnevnim aktivnostima.

4.Utiče na sve motoričke (koordinacija, brzina, snaga, ravnoteža, fleksibilnost, agilnost, izdržljivost kao i preciznost prilikom izvođenja tehnika) i funkcionalne (aerobna i anaerobna) sposobnost, kao i na sve mišićne skupine.

5. Razvoj svih mišićniih skupina bez zapostavljanja određenih regija tijela.

 6. Postizanje psiholoških dobrobiti (judo kao japanska vještina počiva na moralnim i etičkim načelima): stiče se samokontrola, samopoštovanje, poštovanje prijatelja i suparnika, socijalizacija, smanjenje anksioznosti, uči pridržavanju pravila itd.

7. Usavršavanje elemenata juda je poželjno u svrhu samoodbrane koju je uvijek dobro poznavati

8. Sastavni dio treninga juda čine jednostavni i složeni gimnastički akrobatski elementi

9. U treningu juda nema udaraca (uče se padovi, zahvati držanja, bacanja i sl.)

10. Osobine, sposobnosti i vještine stečene na judu mogu pružiti povoljnu osnovu za uspjeh u ostalim sportovima

11. U judu postoje stepeni napredovanja polaganjem pojaseva čime dijete dobija vizuelan i opipljiv napredak u svom znanju što doprinosi sticanju sve bolje slike o sebi.

12. Iako u manjoj mjeri postoje i ekipna takmičenja, judo je prije svega individualan sport u kome pojedinac ovisi o sebi i svojim sposobnostima i stoga je za pretpostaviti kako može povoljno uticati na samostalno rješavanje različitih prepreka koje će život postavljati.

13. Treninzi se rade na strujnjačama koje omogućavaju sigurnost vježbanja.

14. Judo je sport za sve: djeca, vrhunski takmičari, rekreativci, veterani, djeca sa poteškoćama u razvoju kao i osobe sa invalidetom mogu u judu pronaći zadovoljstvo. 

Jedno od načela juda jest maksimum efikasnoti uz minimum utroška energije, a jedan od temeljnih principa je neopiranje pri čemu se snaga i energija protivnika  nastoji iskoristit u vlastitu korist gdje oni slabiji mogu nadmudriti jačeg.

UNICEF je proglasio judo sport najkorisnijim za djecu od 4-21 godinu.

Neki od najistaknutijih članova kluba su: Mirhad Huremović, Mirsad Žilić, Aldijana Mehić Džaferović, Selma Smajlović, Nermina Ćosićkić, braća Salkić, Enida Mujaknović, Selma Sejdinović, Lejla Sejdinović, Selma Ograšević, Stefan Lazić i mnogi drugi.

Trener je Zijad Sejdinović, majstor džudo-a VII DAN i licencinrani IJF trener (IJF – Svjetska džudo federacija). 

Takmičari ovog kluba su prvaci Bosne i Hercegovine u svim starosnim kategorijama, osvajači balkanskih medalja, medalja sa Evropskih kupova, plasmana na prvenstvima Evrope, učesnici svjetskih prvenstava, Olimpijada mladih, Mediteranskih Igara, Univerzijade i mnogih drugih zvaničnih takmičenja. 

Treninzi se održavaju utorkom i četvrtkom od 17h-18:30h u maloj sali Doma kulture i subotom i nedjeljom od 11h-12:30h u Fitnes centru Čađo.  

Više informacija možete dobiti na br. 061733705 ili na našoj fb stranici Judo klub Lukavac

Komentari