Vrijednost kapitala tek treba biti utvrđena, ali KHK je u osnivanje lukavačkog GIKIL-a unio skoro 74 miliona maraka.

Koksno hemijski kombinat (KHK) Lukavac dužan je 31,1 miliona maraka, a od toga su potraživanja radnika 479 hiljada maraka, utvrđeno je na ispitnom ročištu u okviru stečajnog postupka pred Općinskim sudom Tuzla. Vrijednost kapitala tek treba biti utvrđena, ali KHK je u osnivanje lukavačkog GIKIL-a unio skoro 74 miliona maraka kapitala, a taj udio bit će dio stečajnog postupka i nesumnjivo je atraktivan za ulagače.

– Ukupna dugovanja KHK su 31.118.000 KM. U višem isplatnom redu su, prema posljednjim izmjenama Zakona o stečajnom postupku FBiH, radnička potraživanja, odnosno sve neisplaćene plaće, otpremnine, naknade za povrede na radu i topli obrok što sve zajedno iznosi 479.229 KM – kaže stečajni upravnik KHK Hajrudin Kunalić.

KHK je do otvaranja stečaja imao samo šest zaposlenika i oni su zaključno sa 28. februarom poslani na Biro za zapošljavanje.

– Razlučni povjerioci potražuju 20.242.000 maraka, među najvećima su Porezna uprava FBiH sa 7,2 miliona, švicarska kompanija Inkometal AG sa tri miliona, zatim zagrebačka firma Kemokompleks koja potražuje 7,2 miliona KM i Lukavactrans d.d. sa 1.580.000 KM. Većina ovih povjerilaca na osnovu presuda upisala je udjele u vlasničkoj strukturi – dodaje Kunalić.

Inače, Vlada TK je 2003. godine, u ime državne kompanije KHK, potpisala ugovor o strateškom partnerstvu sa GSHL-om, kompanijom u vlasništvu Indijaca Pramoda Mittala, i dala im na upravljanje svoj udio u zajedničkoj kompaniji GIKIL. GSHL je dobio većinska upravljačka prava, iako ona nikad nisu bila srazmjerna vrijednosti kapitala koji je GSHL imao u GIKIL-u. Osnivački kapital GIKIL-a iznosi 106 miliona maraka, od toga je KHK ima 69,73 posto i izvršio je sve svoje obaveze po ugovoru, dok GSHL nikada u potpunosti nije ispunio svoje obaveze.

– U postupku slijedi procjena vrijednosti imovine i svih udjela, a potom ćemo pokušati definirati vlasničku strukturu. Postoji dio imovine koji nije pod razlučim pravom, a to su neretnine i zemljište van kruga firme, koje će ići na prodaju i od toga novca se mogu naplatiti radnici – zaključuje Kunalić.

S obzirom da su potraživanja radnika manja od pola miliona maraka za očekivati je da će biti namirena u potpunosti. Oni kojima je KHK ostao dužan sigurno će pažljivo pratiti raspodjelu vlasničkog udjela u KHK, jer on sa sobom nosi i udio u skoro 70 posto GIKIL-a, koji nakon ovog stečaja više neće biti državna kompanija.

Izvor: Faktor.ba

Komentari