Odlaskom KHK-a u stečaj Vlada TK-a, koja u GIKIL-u ima udio od oko 85 miliona KM, po okončanju stečaja ostat će bez ikakvog udjela u lukavačkom gigantu, piše Oslobođenje.

Koksno-hemijski kombinat Lukavac, jedan od suosnivača lukavačkog GIKIL-a, odnosno nosilac državnog kapitala u ovoj fabrici, otišao je u stečaj. S obzirom na to da još stižu prijave povjerilaca, nije moguće precizirati u kolikim dugovima je KHK, ali pokretanjem stečajnog postupka sasvim je izvjesno da Vlada Tuzlanskog kantona, kao osnivač ovog preduzeća, više neće imati vlasnički udjel ni u KHK-u ni u lukavačkom GIKIL-u.

Radnici na birou

Podsjećamo, od 2004. godine KHK je imao samo šest radnika, dok su svi ostali radnici prebačeni na GIKIL. Nekoliko godina nije bilo problema u radu, međutim, od 2010. radnicima je prekinuta uplata doprinosa, a od 2014. nisu im isplaćivane ni plate. Problemi su nastali zbog činjenice da, iako KHK ima većinski kapital u GIKIL-u, oni nemaju svoje proizvodne pogone niti imovinu, zbog čega nisu imali ni prihode ni mogućnosti da zarade novac za plate.

Kako nam je kazao sada već bivši direktor KHK-a Zuhdija Hasanhodžić, pet radnika je na birou otkako je pokrenut stečajni postupak, dok je jedan zadržan da pomaže u poslovima za vrijeme stečaja.

– Mislim da sa prodajom KHK-a ne bi trebalo biti problema, jer osim nekretnina koje imamo i koje će se sigurno prodati, mi imamo i udio od 49 posto kapitala u GIKIL-u, što u stvarnosti iznosi oko 85 miliona KM. Međutim, sigurno se neće postići ta cijena, ali bi se to moglo prodati za četvrtinu vrijednosti, što bi osiguralo da se svim radnicima uveže staž i isplate potraživanja, istakao je Hasanhodžić.

Skupljanje prijava

Koja je vrijednost KHK-a još nije poznato, a kolika će biti ukupna potraživanja bit će poznato već 20. maja, kada će se održati i prvo ispitno-izvještajno ročište.

– Još prikupljamo prijave potraživanja i identifikujemo imovinu, tako da ne znamo tačno s čim KHK sve raspolaže, potvrdio je stečajni upravnik Hajrudin Kunalić.

Iako bi radnici odlaskom KHK-a u stečaj mogli namiriti potraživanja, ono što stečaj donosi je i činjenica da Vlada TK-a ostaje bez još jedne državne firme. Ova vlada je imenovala upravu KHK-a od 2004. i sasvim sigurno odigrala veliku ulogu da izgubi milionski vrijedan udio u GIKIL-u.

Izvor: Oslobođenje.ba

Komentari