Prof. dr. sci. Edhem Muftić
Prof. dr. sci. Edhem Muftić
Stavovi i mišljenja čitalaca čije tekstove objavimo nužno ne odražavaju stavove i mišljenja redakcije lokalnog portala Lukavacki.ba, već je to isključivo stav čitalaca.

Godina na izmaku 2016. je to bismo bez dileme mogli reći, lošija, po mnogo čemu, od prethodne 2015. I to je taj naš bosanskohercegovački USUD koji nas godinama prati.

Piše: Prof. dr.sci. Edhem Muftić

Naime, država se sve više parceliše od strane nacionalističke manipulativne politike, lideri predatori nas u kontinuitetu obmanjuju i sa svojim trabantima pljačkaju.

Bilo je logično da ih građani na lokalnim izborima oktobra ove godine kazne, ali se to nije dogodilo.

Ova godina će ostati upamćena kao godina u kojoj su mnogi optuženi, uhapšeni, pa nakon navodne istrage pušteni na slobodu. U pravilu zbog nedostatka dokaza?! Neke od njih, strah od SUDA PRAVDE, približio i UVEO ih u koaliciono partnerstvo Izetbegović -Radončić, a neki su se zbližili kako bi nastavili podjele i parcelisanje društvenog i državnog bića Bosne i Hercegovine Dodik i Čović.

Opozicija je otpočela dogovore o UDRUŽIVANJU LJEVICE, zapravo sinergijskom dejstvu, bez kojeg nema reintegracije Bosne i Hercegovine. Neki pomaci su učinjeni, ali se pokazalo ono već dugo vremena viđeno pravilo ili usud da se LJEVICA sporo i teško dogovara.

Vidljiviji znaci tog neodložnog i iznad svega nužnog procesa vidljivi su u okvirima dejstva JAHORINSKE DEKLARACIJE, oko koje su se okupile neke stranke SDP, DF i dr.,zatim nevladine organizacije i intelektualci naše zemlje, koji su definitivno ustali da kažu: OVAKO VIŠE NE MOŽE I NE SMIJE.

Kada je riječ o općini Lukavac, stanje je u 2016. godini bilo monotono i sumorno, zatim zrak, voda i zemljište sve više zagađenije, a zdravstveno stanje građana sve teže i neizvjesnije.

Svjetlo i nadu da će biti bolje davali su nam aktivisti iz FORUMA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA OPĆINE LUKAVAC i neka druda udruženja koja su se pridružila borbi za izvjesniju budućnost građana općine Lukavac.

Najznačajniji događaj u općini desio se izborom dr. EDINA DELIĆA za načelnika, kojeg su podržale stranke: SDP, DF i SDU te nezavisna lista DOSTA JE BILO i naravno, građani koji su čeznuli za promjenom.

Bilo je na nivou BiH radosnih i lijepih trenutaka koje su nam donosili naši sportisti, u prvom redu reprezentativci u sjedećoj odbojci, koji su osvajali najviša mjesta u evropskim i svjetskim razmjerama,zatim atletičar TUKA i drugi. I evo ovih dana pioniri TUZLACI osvojiše prvo mjesto na turniru u malom fudbalu u Austriji.

Bilo je mnoštvo drugih događaja, ali uglavnom onih od kojih je sve čestite ljude ove zemlje boljela glava, koji su izazivali stresove svih vrsta.

Kada je riječ o 2017. godini, uistinu sam veliki optimista i za općinu Lukavac i za državu BiH. Došlo je vrijeme kada će građani bitno determinirati budući razvoj, tok događaja koji će u znatnoj mjeri mijenjati sumornu i svirepu zbilju koja nas kao mora pritišće sa svih strana.

Definitivno, ubijeđen sam da su građani shvatili svoju ulogu i moć u procesu reintegracije i izgradnje zemlje u kojoj žive. Oni će budnije pratiti tok događaja, usmjeravati ga i ukoliko se nastavi sa već viđenom praksom, organizirati bunt i građanski neposluh, čak insistirati i natjerati grube vlastodršce da se zakažu prijevremeni izbori.

Uz nadu i očekivanje znatno uspješnije doba koje se nazire, građanima želimo srećniju i uspješniju 2017. godinu.

Naš sugrađanin HAMZA ČAJIĆ (junior),to posebno treba istaći, predstavlja biser bosanskohercegovačkog sporta, koji je u karateu osvojio sve što se osvojiti moglo: prvak svijeta, Evrope, Balkana, BiH.

Uz njegovo svijetlo ime ide i mr.sc. Željko Zombra koji godinama, sa velikim uspjehom, vodi stotine mladih karatista općine Lukavac.

Komentari