Dom_zdravlja_Lukavac_pticija

Deset godina nakon smrti, istaknuti hirurg Prof. dr. Dešo Mešić dobio je svoju ulicu u Lukavcu, a na prijedlog načelnika Edina Delića, inicijativu da Ulica Kralja Tvrtka 1, koja okružuje Dom zdravlja Lukavac, tačnije od ulice 25. Novembar  kružno oko ove ustanove do izlaza na ulicu Kulina Bana, jučer je podržalo Općinsko vijeće Lukavac, javlja RTV Lukavac.

 

Ovom odlukom građani kao i kompanije sa sjedištem u pomenutim ulicama će uskoro morati zamijeniti dokumente na kojima se nalazi stari naziv.

Podsjećamo, Prof. dr. Dešo Mešić bio je član Kongresa hirurga u SAD i Američke hirurške asocijacije. Za njegovo ime se veže prva transplantacija jetre, te početak laparoskopske i staplerske hirurgije u Bosni i Hercegovini.

Pored svih profesionalnih i naučnih dostignuća, njegovi skromnost, dobrota, humanost i ljubav prema ljudima, prevazilazili su okvire vremena u kojem je živio i ostavili dubok trag na njegovim savremenicima koji se slažu u jednom, da je bio čovjek kojeg je bilo lako poštovati i voljeti. Posebnu empatiju imao je za svoje sugrađane.

 

Komentari