Općina Lukavac, u saradnji sa Humanitarnom organizacijom Muslim Aid, realizovala je projekat dodjele pčelinjih društava i pčelarske opreme.

Muslim Aid je pokrenuo programe osnaživanja porodica u ruralnim sredinama koji je osmišljen tako da razvija dugoročne i održive projekte koji će pružiti konkretnu pomoć i omogućiti kvalitetniji život porodicama kroz ekonomsko osnaživanje i podršku porodičnom biznisu.

Ukupna vrijednost projekta je 39.789,00 KM od čega Općina Lukavac učestvuje sa 40% od ukupne vrijednosti, Muslim Aid sa 40 posto, te vlastitim učešćem od 20 posto krajnji korisnici.

Nakon provedenog Javnog poziva i zaključenja ugovora, 16 krajnjih korisnika je dobilo po 5 košnica sa pčelama i cjelokupnom dodatnom opremom za bavljenje pčelarstvom.

Krajnjim korisnicima danas je dostavljena pčelinja oprema i društva sljedećih specifikacija: pčelinja društva medonosne pčele – 5 društava sa potvrdom o zdravstvenom stanju pčela, matica nije starija od 1 godine dana, sa 6 ramova pčelinjeg legla i 4 rama meda i perge; LR košnica, ofarbana sa dva nastavka – 5 komada (podnica, hranilica, krov, ramovi sa eko satnom osnovom); zatvarač leta – 5 komada; matična rešetka – 5 komada; jakna i kožne rukavice; dimilica inox, nož, viljuška i metlica; pogača stimular – 10 komada.

Komentari