Kuća u Donjem Crvenom brdu - Foto: Lukavacki.ba
Kuća u Donjem Crvenom brdu - Foto: Lukavacki.ba

Ekipa Lukavacki.ba  ponovno je posjetila mještane Crvenog brda. Situacija i više nego alarmantna za mještane i njihova zemljišta. Na nekim objektima urušenja su i više nego vidljiva, a do nekih je i otežan dolazak. Jednostavno je putna komunikacija u tom dijelu zaustavljena.

Onošto ih očekuje u narednom periodu je mukotrpan rad, borba sa sudskim procesima i na kraju mnogo strpljenja. Uprkos nadi da će se zdrav razum prevladati, bitka se nastavlja.

Iz Rudnika su, kao što sam vam jučer rekao,  javili da ćemo ovaj problem rješavati sudskim putem. Mi nećemo dozvoliti da se zemlja nastavi dalje urušavati. Bit’ ćemo tu, ako treba i ponovno pokrenuti štrajk glađu,a čekat’ ćemo da vidimo to njihovo sudstvo, kazao nam je Abdulah Hodžić.

Hodžić ističe da imaju svu papirologiju i  da je ona odluka iz 2014. netačna. On i mještani smatraju da nikakav nedostatak oluka nije kriv za slijeganje terena. Mnogi su nakon ovoliko godina agonije skeptični, barem po pitanju sudstva i pravedne presude. U razgovoru smo nastojali saznati koja je odluka u posljednjim pregovorima bila najprihvatljivija za njih, na što smo dobili odgovor rješenje i kompromis.

Da ima sudstva, pravde i zakona ne bi dovdje došlo, komentar je Hodžića.

Od pregovora smo prije svega očekivali ljudskost prema ovim ljudima, kojima je ugroženo sve ovo što vidite. Pored toga, priželjkivali smo da nas pozovu na razgovor da vidimo koji su sljedeći koraci, postoji li mogućnost direktnog pregovora. U svakom “nerješivom” problemu može se naći neko rješenje, dodaje Hodžić.

Mještanima ostaje da se bore za svoja prava, sa velikom dozom strpljenja uđu u sudski postupak i pravdu istjeraju u svoju korist.

Komentari