Od posljedica zaraze COVID-om 19 u posljednja 24 sata u Tuzlanskom kantonu preminule su dvije žene i dva muškarca. Kako je potvrđeno iz Kriznog štaba TK svi su pored infekcije COVID-19 imali i druga udružena oboljenja. Prema posljednjim podacima obrađeni su rezultati za 429 testiranih osoba od kojih je 119 pozitivno na SARS COV-2.

 

Novi slučajevi registrirani su u svim gradovima/općinama našeg kantona osim u Doboj Istoku. Najviše novozarašenih je iz Tuzle 71. Trenutno je 150 pacijenata hospitalizirano na UKC-u Tuzla. S Podsjetimo, s ciljem veće zaštite zdravstvenih radnika zamjenik premijera i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača uvrstio je Covid-19 na Listu profesionalnih bolesti.

Novinarka: Devleta Brkić

– Ja sam imao COVID-19 prije otprilike 4 mjeseca. Imao sam srednje tešku formu. Klinička slika mi je bila sa simptomatologijom dosta zahtjevna, s tim da sam imao tu sreću da nisam imao težih respiratornih problema i to je sigurno omogućilo da moj oporavak bude nešto brži.

Prof. dr. Zijah Rifatbegović načelnik Klinike za hirurgiju UKC-a Tuzla jedan je od 512 zdravstvenih radnika sa područja Tuzlanskog kantona koji je obolio od COVID-a 19. Poput svojih kolega od početka je na prvoj linije odbrane, a bio je i dio tima tuzlanskog UKC-a koji je pomagao kolegama u Novom Pazaru u borbi sa koronavirusom. Rifatbegović smatra da je uvrštavanje COVID-a 19 na Listu profesionalnih bolesti veoma važno, jer je veliki broj zdravstvenih radnika izložen stalnoj mogućnosti za infekciju virusom.

– Sigurno je da mi želimo da nas se što manji broj zarazi i dobije infekciju COVID-19, ali mi koji smo to prebolovali sigurno na neki način osjećamo jednu empatiju svih onih koji prate i koji su uključeni u rad zdravstvenih radnika, da su naši napori svakim danom prepoznati kao čin dobre volje da ublažimo posljedice ove vrlo ozbiljne infekcije, istakao je Rifatbegović.

Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH Zijad Latifović kazao nam je da je ova Odluka bila temeljni zahtjev Sindikata. Ova Odluka značajno poboljšava prava radnika iz radnog odnosa, budući da se profesionalne bolesti tretiraju na takav način da radnik ima pravo na stopostotnu plaću.

– U tom pravilniku nije napravljena diskriminacija da su napisani samo zdravstveni radnici, nego je napisano da je COVID-19 profesionalna bolest. To u suštini podrazumijeva da svi uposlenici koji zbog svoje prirode posla budu zaraženi COVID-om 19 imaju pravu na 100 % plaću, dodao je Latifović.

Predsjednica Ljekarske komore FBiH Amila Bećirović ističe da će za utvrđivanje ove dijagnoze kao profesionalne bolesti kod zdravstvenih radnika biti potrebna jedna decidna epidemiološka anamneza u koordinaciji izabranog doktora porodične medicine i specijaliste medicine rada.

– Zahvaljujem se federalnom ministru rada i socijalne politike, u svoje lično ali i ime svih članova ljekarske/liječničke komore. Na radnom sastanku kod federalnog ministra zdravlja dr. Mandića 02.12. smo razgovarali o toj temi i on je obećao potencirati to pitanje na Vladi FBiH, i dao je svoju inicijativu na jučerašnjoj sjednici Vlade FBiH. Opravdano COVID 19 je uvršten u Pravilnik o listi profesionalnih bolesti Službene novine FBiH br. 13/18, naglasila je Bećirović.

Nakon obajave u Službenim novinama ova Odluka će biti implementirana u svim kantonima u Fedraciji BiH.

(RTVTK)

Komentari