JU Dom zdravlja Lukavac Foto: www.dzlukavac.com
JU Dom zdravlja Lukavac - Foto: www.dzlukavac.com

Rezultati oktobarskih lokalnih izbora 2016. godine od 2. novembra tekuće godine čitaju se kao zvanični, što olakšava otvoreno pregovaranje i formiranje većine u Općinskom vijeću Lukavac.

Proteklih dana pisali smo o rezultatima pojedinih političkih stranaka i partija, a u političkim krugovima naše općine priča se o tome koja opcija će imati većinu u OV Lukavac i koliku podršku će imati novoizabrani načelnik općine Lukavac dr. Edin Delić.

Obzirom na koaliciju probošnjačkih stranaka SDA/SBB, koji zajedno imaju 15(+1) mandata i ‘ujedinjene ljevice’ koja zajedno broji 10 mandata u fokusu je Stranka za BiH koja je na Izborima 2016. osvojila 9.36 posto glasova, odnosno tri mandata.

Lukavacki.ba kontaktirao je OO SBiH Lukavac i razgovarao sa predsjednikom općinske organizacije o tome s kime i sa kojim uslovima Stranka za BiH vodi pregovore u vezi sa formiranjem većine u Općinskom vijeću Lukavac.

Prvo smo razgovarali sa načelnikom Delićem i dr. Kenanom Omerdićem. U prvim pregovorima traženo je da SDP dobije mjesto predsjedavajućeg OV i da dobiju Dom zdravlja. Jedini uslov, ako se može nazvati uslov za ulazak u koaliciju sa ljevicom ispred Stranke za BiH jeste Dom zdravlja. Razgovarali smo i sa Strankom demokratske akcije i njima samo postavili isti zahtjev. Dakle, da s njima (op.a SDA) uđemo u vlast, uslov je da Stranka za BiH dobije Dom zdravlja. – rekao je Refik Hankić, predsjednik OO SBiH Lukavac.

Povodom iznesenih tvrdnji predsjednika SBiH kontaktirali smo i dr. Omerdića koji u pregovorima, prema želji načelnika Delića predstavlja koaliciju DF, SDP i SDU te smo ga upitali kako teku pregovori sa SBiH i o kojima uslovima je riječ?

Ja sam predstavljao tri političke partije, SDU, SDP i DF te sam u pregovorima iznio prijedlog da nama pripadne Dom zdravlja i da Dragan Todorović (SDP) bude predsjedavajući OV, ne zato što je član SDP-a već zato što je pripadnik drugog konstitutivnog naroda i time bi dobili ustavan saziv OV. Tokom pregovora,  dobili smo uslov da Stranka za BiH dobije Dom zdravlja sa obje pomoćničke pozicije, direktorom i kompletan upravni odbor, dakle kompletan Dom zdravlja od vrha do dna. Ja sam taj uslov kao tehnički pregovarač iznio na koordinaciju sa ove tri političke partije koje predstavljam, zajedno sa Edinom Delićem i mi nismo prihvatili takav uslov što ne znači da mi nismo otvoreni za dalje pregovore. – rekao je dr. Kenan Omerdić.

U javnosti se može čuti da Stranka za BiH postavlja zahtjeve u pregovorima prilikom čega traži direktorska mjesta javnih ustanova, upravne i nadzorne odbore što je gospodin Hankić opovrgnuo i jasno istakao da Stranka za BiH ima jedini uslov za ulazak u koaliciju, a to je da na raspologanje dobije JU Dom zdravlja Lukavac gdje će postaviti svog direktora i pomoćnike.

Komentari