Socijaldemokratska partija BiH, Naša stranka, Demokratska fronta, Savez za bolju budućnost i Stranka za BiH postigle su dogovor o formiranju skupštinske većine u Tuzlanskom kantonu. Od 35 mandata, ovaj blok stranaka ima 19 ruku.

To je saopšteno nakon što je u prostorijama Kantonalne organizacije SDP BiH Tuzla održan sastanak predstavnika pet stranaka. U narednom periodu navedeni politički subjekti će pristupiti kreiranju programske platforme kako bi se uspostavila vlast u Tuzlanskom kantonu. Formirat će se radna grupa koja će imati zadatak da napravi presjek programskih ciljeva ovih političkih subjekata.

“U narednom periodu politički subjekti će pristupiti izradi zajedničkog programa za djelovanje skupštinske većine. Ovo znači da smo se prije svega sastali kako bi na jednoj zajedničkoj programskoj orijentaciji napravili zajedničku većinu, koja bi bila bazna platforma za naš dalji rad. U daljem algoritmu aktivnosti je formiranje zajedničke radne grupe koju će činiti predstavnici svih pet stranaka. Tu ćemo definisati stvari koje su zajedničke za svih pet. Tražit ćemo presjek pet skupova, a na kraju ćemo dovesti do suštine u kojoj treba mijenjati mnogo stvari”, rekao je Bijedić.

Bijedić je naveo da je cilj sastanka s predstavnicima političkih subjekata lijeve orijentacije da se na programskoj orijentaciji napravi većina koja bi bila bazna platforma za njihov daljnji zajednički rad.

Prisutnima na pres-konferenciji obratili su se i Mirsad Čamdžić iz Naše stranke TK, Zlatan Begić iz DF-a, Admir Hrustanović iz Stranke za BiH te Bahrudin Hadžiefendić iz SBB-a.

Zajednički stav predstavnika svih političkih subjekata na današnjoj pres-konferenciji je da, u cilju pravljenja skupštinske većine u TK, neće biti razgovora s predstavnicima SDA i PDA.

– Na poziv SDP-a učestvovali smo u razgovorima vezanim za usaglašavanje programskih ciljeva vezanih za formiranje buduće skupštinske većine u TK, a sve u smislu interesa građana našeg kantona. Nije bilo nikakvih razgovora vezanih za naše moguće učešće u vlasti. Naravno, u daljnjem djelovanju vezano za formiranje skupštinske većine SBB TK poštovat će odluke viših organa stranke Predsjedništva i Glavnog odbora – kazao je predsjednik KO SBB-a TK Bahrudin Hadžiefendić.

Komentari