U općinskoj sali za sastanke, utorak popodne upriličena je dodjela sredstava u ukupnom iznosu od 5.000 KM za podsticaj mladima po Javnom pozivu, objavljenom 2. oktobra, uz prisustvo predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti Općine Lukavac, te udruženja mladih i predstavnika sekcija u školama čiji su projekti podržani.

Udruženja čiji su kandidovani projekti ispunili uslove Javnog poziva su „Bike tour“ iz Lukavca sa projektom „Poligon riješi – manje griješi“, Udruženje mladih Babice „Dječije igralište“ i eko sekcija OŠ“Dobošnica“ sa projektom „Eko park i dječija igraonica“.

Predsjedavajući OV Lukavac Mehmed Suljić je iskazao zadovoljstvo zbog prilike da se mladim ljudima, koji su, kako je istakao „Budućnost ove zemlje“ omogući da implementiraju svoje ideje i projekte: „Finansiranje ovakvih i sličnih ideja koje pokreću mladi je mala potpora, ali izraz dobre volje da finansiranjem suosjećamo sa potrebama ljudi koji jesu budućnost BiH. Ovo su simbolična sredstva u potpori ideja mladih, ali to je sigurno i jedan novi početak, te im ovom prilikom čestitamo i želimo da uspiju u realizaciji svojih projekata“.

Prema riječima općinskog načelnika Edina Delića, nastavak je ovo aktivnosti koje Općina Lukavac provodi kada su u pitanju mladi u raznim aspektima (obrazovanju, vannastavnim aktivnostima, podršci zaštiti okoliša): „Posebno mi je drago da smo ove godine imali jednoglasnu podršku ovim projektima koji su aplicirali i da je Komisija bila harmonizirana u svom djelovanju i stilu rada. Kada imate takvu saglasnost i ovako dobre aplikacije, onda nije problem i donijeti konačne odluke i podržati projekte koje imamo danas. Ne radi se o velikim sredstvima. To su sve mali projekti, ali ovi projekti delegiraju mladi i oni baš pogađaju njihove potrebe. Radi se o nekoliko značajnih zahvatima u kojima će veliki udio imati aktivizam mladih i to je jedan od podsticaja i takvoj vrsti odgovornog odnosa prema sredini u kojoj rastemo i razvijamo mlade generacije“.

Prema riječima predstavnika organizacija čiji su projekti odobreni, radi se o projektima koji su prioritetni i obuhvataju veliki broj korisnika, najčešće najmlađih. Udruženja „Bike tour“ –  lider organizacija kada se govori o biciklizmu u Lukavcu, kroz projekte ističe korisnost ovog sporta u mnogim aspektima: „Stičemo dojam da djeca imaju strah od vožnje bicikla i korištenja bicikla kao prevoznog sredstva. Odlučili smo da ih podstaknemo na što češću vožnju ovim prevoznim sredstvom, kretanje u saobraćaju, a imat ćemo i edukacije od strane policije, te naše edukacije vožnje bicikla. Ovaj projekat će obuhvatiti sve osnovne škole na području općine Lukavac, odnosno oko 160 učesnika, kazao je Bakir Burgić iz omladinskog tima “Bike tour“ Lukavac”.

Komentari