Iza mještana Dobošnice Donje sasvim sigurno je neprospavana noć, a vodena bujica uništila je unutrašnjosti njihovih kuća.
Obilne kišne padavine praćenje jakim vjetrom jučer su u poslijepodnevnim satima pogodile  Donju Dobošnicu, a prema tvrdnjama mještana, voda je izuzetno velikom brzinom došla u riječno korito Kruševačke rijeke koja prilazi kroz ovo lukavačko naselje.
Vodena bujica uništila je unutrašnjosti njihovih kuća, a u jutru koje je iza nas vlasnici stambenih objekata u suzama su čistili svoja dvorišta. Kažu da ovakve poplave ne pamte te se sada nadaju pomoći nadležnih.

Zikrija Nurković, predsjednik Mjesne zajednice Donja Dobošnica navodi da su jučerašnje poplave bile znatno snažnije i jače u odnosu na one iz 2014. godine.

“Mještani nisu imali vremena skloniti ni osnovne stvari koje su se nalazile ispred njihovih kuća. Elementarne nepogode nažalost veoma često pogađaju našu mjesnu zajednicu, a ugroženi smo sa dvije strane. Veliki problem nam čine Kruševačka, Ratiška i Šikuljačka rijeke, a najopasnija je Spreča jer prilikom pražnjenja brane Modrac redovno se poplavi 70 stambenih objekata u naselju Bare”, ističe Nurković.

Mještani su protekle sate proveli u čišćenju unutrašnjosti kuća, garaža i dvorišta. Namještaj, automobili, ograde i dijelovi puteva skoro su u cijelosti uništeni, a vlasnici nam pričaju da je voda štetu nanijela za pet minuta.

“Ovo je katastrofa, poplava dosad nikad nije bila veća. Imali smo jednu 1999. a onda i 2014. godine, ali one nisu ni blizu ove sada. Voda je bila skoro do prozora, nedostajalo je pet centimetara da uđe i tuda, a pritisak je toliko jak bio da je voda odvaljivala dijelove vrata. Kompletan donji sprat kuće je uništen, frižideri, šporeti, namještaj, laminati… Jedva sam uspio autmobil izvući iz garaže, kako bih barem njega spasio jer to nisam uspio 1999.”, priča nam Kasim Ibrakić.

S obzirom na to da nisu u mogućnosti samo sanirati nastalu štetu mještani očekuju pomoć nadležnih.

“Krizni štab Općine Lukavac je jutros zasjedao i donesene su određene mjere. Mašine i kamioni su na terenu, a prioritetno ćemo pokušati ispod mostova pročistiti uske prolaze kako u slučaju novih padavina ne bi došlo do ovakvih posljedica”, kazao nam je Nurković.

Izvor: Klix.ba/ Lukavacki.ba

Komentari