Da naša zemlja iz dana u dan broji sve više osoba koje se nalaze u stanju socijalne potrebe vidljivo je i kroz Dječiju javnu kuhinju u Lukavcu. Po svoj kuhani obrok dnevno, od ponedjeljka do petka trenutno dolazi 300 korisnika. Među njima je i Lukavčanin Senad Lonić kojeg smo zatekli u redu dok čeka svoju porciju.

“Svakoj osobi koja sebi ne može obezbijediti obrok ova kuhinja je veoma značajna. Postojanje ove kuhinje lično i meni je bitno jer sam nezaposlen, kao i svi ostali moji članovi porodice. Svakodnevno obroke uzimam za sebe i još četvero komšija koje su starije životne dobi te im na ovakav način olakšavam”, kaže nam Lonić.

Proteklih mjeseci kuhinja u Lukavcu radila je ustaljenim intenzitetom, s tim da su morali poduzeti sve neophodne higijensko-epidemiološke mjere zbog pandemije koronavirusa. Građanima se hrana dijeli na otvorenom, odnosno na ulazu u kuhinju, a svi su dužni držati fizičku distancu i nositi zaštitne maske.

“Mi smo i dalje na 300 korisnika kojima svakodnevno pripremamo kuhani obrok s mesom uz dodatak vekne. Iako nam kontinuirano stižu novi zahtjevi za korištenje naše usluge, trenutno smo ograničeni te ne možemo primati nove korisnike, posebno sada jer su nas pored pandemije koronavirusa zadesile i poplave usljed kojih je nastala materijalna šteta u nekoliko navrata”, izjavila je za Klix.ba Selma Zukić, potpredsjednica Udruženja altruista “Ruke prijateljstva” pod čijim okriljem djeluje ova kuhinja.

Dječija javna kuhinja dobila je podršku i lokalne zajednice, a iz općinskog budžeta godišnje im se izdvaja 20.000 konvertibilnih maraka. Prostor u kojem se kuhinja nalazi nije u njenom vlasništvu te se znatna novčana sredstva izdvajaju za plaćanje kirije, kao i za isplate plaća kuharima.

“Borimo se na razne načine, namirnice nam doniraju uglavnom naši dobri i humani građani kao i članovi centra Duje i na tome smo im posebno zahvali. Trenutno imamo dovoljne količine, a značajna nam je bila i pomoć načelnika Lukavca Edina Delića koji nam je nedavno donirao pet tona krompira”, dodala je Zukić.

Proteklog Kurban-bajrama građani su donirali velike količine kurbanskog mesa. Korisnicima kuhinje je podijeljeno osam tona mesa, dok su određene količine uskladištene u hladnjačama kuhinje i od toga se svakodnevno pripremaju novi obroci.

Za pomoć Dječijoj javnoj kuhinji u Lukavcu aktiviran je i humanitarni broj 090 291 075, a građani pozivom doniraju dvije konvertibilne marke.

Izvor: Klix.ba

Komentari