Izbori 2016. su završeni i dok politčke partije, stranke i subjekti čekaju zvaničnu potvrdu izbornih rezultata Centralne izborne komisije BiH, čuju se prvi utisci i ocjene izbornih rezultata.

Nakon više nego solidnih rezultata na posljednjim opštim izborima  2014. godine, značajniji rezultat Demokratska fronta ostvarila je i na “Izborima 2016”.  Sa listom kandidata građanske orijentacije bez prethodnih političkih istorija i kroz zajedničku ideju “Udružene ljevice” koju je  podržao SDP i SDU, uz nekoliko nezavisnih kandidata, prekinut je niz mandata vladavine SDA i njihovog načelnika Dževada Mujkića.

Na svojim prvim lokalnim izborima Demokratska fronta je dobila tri vijećnička mjesta, te će “Frontu” u narednom OV predstavljati Emir Imamović, Dajana Čolić i Alen Nuhić. Sa ukupnim brojem od 1.731 izbornog glasa, što DF čini četvrtom strankom po broju osvojenih glasova na opštini Lukavac, predsjednik OO Demokratske fronte Lukavac i nosilac liste za OV, Emir Imamović kaže da su zadovoljni.

“Na pitanje da li smo zadovoljni ostvarenim rezultatom, odgovor bi bio da bi bili daleko više zadovoljni da smo osvojili veći broj mandata, ali obzirom da je naš zajednički kandidat za načelnika dobio većinu glasova mi smatramo da smo na pobjedničkoj strani. U narednom periodu Demokratska fronta će raditi na proširenju stranke i njenih članova, animiranju građanstva o našem radu i našim ciljevima u stranci, te početi pripremu za Opšte izbore 2018. godine. Kao najprioritetniju obavezu Demokratska fronta ima da kroz rad u Opštinskom vijeću uradi sve što je potrebno kako bi u što kraćem periodu napravili značajne pomake po pitanju otvaranja novih radnih mjesta, obezbjeđivanju svih potrebnih predispozicija za privlačenje novih investicija i investitora, kao i realizaciju kratkoročnih i efektivnih projekata” – rekao je Imamović.

Imamović je, također, potvrdio da će se nastojati izboriti i za poziciju u Opštinskom vijeću, kako ne bi bilo “nepotrebne političke krize”:

“Ukoliko pričamo o eventualnim koalicijama, tu moram da napomenem da su tri stranke DF, SDP i SDU potpisale sporazum koji definiše koaliciju i djelovanje kako u predizbornom periodu tako i postizbornom periodu. Obzirom da nismo postigli očekivani rezultat i kao koalicija nemamo potrebnu većinu u vijeću, u narednom periodu ćemo voditi pregovore sa ostalim strankama kako se ne bi doveli u nepotrebnu političku krizu u Vijeću. Te detalje ćemo znati već na prvoj sjednici Opštinskog vijeća, koja bi trebala da bude uskoro, a najkasnije do 12. novembra, što je i zakonski rok” – poručio je za kraj Emir Imamović.

1 EMIR IMAMOVIĆ 1 387 22,36
2 DAJANA ČOLIĆ 2 346 19,99
3 ALEN NUHIĆ 15 329 19,01

 

 

Komentari