Potvrđena su prva dva slučaja zaraze koronavirusom na Tuzlanskom kantonu, a Covid-19  prisutan je kod jedne osobe iz Lukavca i jedne iz Tuzle.

Razgovarali smo sa Prim.dr. Elmedinom Memić, spec. epidemiolog i članicom Kriznog štaba JZU Dom zdravlja Lukavac koja je za naš portal izjavila:

–U pitanju je  djevojka koja se pridržavala pravila samoizolacije i koja se vratila iz inostranstva sa privremenog rada na kruzeru. Odmah je pristupila programu samoizolacije, a prilikom dolaska je bila testirana i nalaz je bio negativan. Bez obzira na to, njoj je propisana samoizolacija u trajanju od 14 dana, izjavila je za Lukavacki.ba dr Elmedina Memić i dodala:

–U međuvremenu se kod djevojke pojavila klinička slika u obliku kašlja, povišene tjelesne temparature, nakon čega smo odlučili da je ponovo testiramo i nalaz je pozitivan, zaključila je  Dr. Memić u razgovoru za Lukavacki.ba.

Već sutra će biti urađen test na Covid 19 osoba sa kojima je imala kontakt prilikom povratka sa privremenog rada i taj nalaz će odrediti naredne korake.

Doktorica Elmedina na kraju razgovora zahvalila  se djevojci na prikazanoj discipilini tokom samoizolacije.

Želim ovim putem da se zahvalim djevojci na disciplini zbog svih građana na našoj općini. Ponašanje ove djevojke može biti primjer svim ostalim osobama koje su u samoizolaciji, izjavila je na kraju razgovora za Lukavacki.ba, Prim. dr. Elmedina Memić, spec. epidemiolog u Domu zdravlja Lukavac.

Komentari