U proteklim mjesecima na području općine Lukavac počela je realizacija vitalnih infrastrukturnih projekata, od čega vrijedi istaći uređenje korita rijeke Jala, Turija i WATSAN projekta koji ima ogroman značaj za uređenje užeg jezgra grada. Paralelno sa tim projektima radilo se na izradi dokumenata koji su pretpostavka za daljnje urbanističko uređenje grada.

Uređenjem korita u značajnoj mjeri spriječit će se plavljenja okolnih mjesnih zajednica, ali i urediti značajna površina koja je je do sada bila nepristupačna ističe načelnik Edin Delić koji se i sam uvjerio u proces  izvođenja radova.

-Vremenske neprilike i organizacijski momenti usporili su  početak, ali meni je drago da danas na terenu vidimo veliku dinamiku radova. Ukoliko dnimika održi ovaj tempo, stićemo rokove koje smo planirali. Možemo vidjeti da se radi o stvarno velikom projektu, radi se o pomjeranju ogromnih količina zemljenih masa, kompletnoj rekonfiugarciji reljefa ovog dijela prema Bokavićima, Kiseljaku i Poljani. Mi sada stojimo na mostu koji je nekoliko decenija samo izgledao kao most jer ga niko nije koristio, tako da mi očekujemo da će ovi radovi praktično oživjeti čitav ovaj teren i da ćemo spriječiti česta plavljena na ovom području, izjavio je Edin Delić.

Pored uređenja korita rijeke Jala, uporedo se radi na realizaciji prve faze WatSan projekta čija vrijednost premašuje 5 miliona KM.

Ovaj projekat ima za cilj razdvajanje otpadnih voda od kišnice i njihovo usmjeravanje prema prečistaču, a načelnik je sa saradnicima obišao radove gdje će biti postavljen prečistač otpadnih voda u blizini GIKIL-a.

-Ovdje se radi o projektu WatSan koji ima dva segmenta, a to je odvodnja oborinskih i fekalnih voda. Obišli smo mjesto gdje je planirana izgradnja prečistača za otpadne fekalne voda , a kompletne fekalne vode iz Lukavca prolazile bi ovom trasom. Ovim stvaramo pretpostavku da stvorimo okolinski prihvatljiv grad, urbanu sredinu koja će imati kapacitet da se razvija. Ovo su temeljni infrastrukturni radovi, a koliko su to velike stvari, govori činjenice da mnogo veće sredine imaju samo djelično uređenje ovakve stvari, izjavio je za Lukavacki.ba Edin Delić.

Projekti koji se trenutno realizuju u Lukavcu opravdano nose epitet generacijski projekti koji iziskuju velika sredstva i koje treba riješiti, jer priča o Watsan projektu traje već nekoliko godina.

-Priča o WatSanu traje duži niz godina. Prvi koraci su započeti u doba mog prethodnika, i veliki dio posla je urađen prije mog mandata, međutim zapelo je u samom u finišu. Došli smo do toga da smo dovedeni do isteka rokova i mogli smo izgubiti velika sredstva. Mi smo uložili enormne napore kako bismo stigli završiti sve procedure u zadnjem roku u zadnjoj prilici, i zato se svi ovi radove dešavaju u ovoj godini, kazao je Delić.

Uz realizaciju pomenutih projekata u narednom periodu planirani su radovi na urbanističkom uređenje kao i usmjeravanje velikih napora i na rješavanje gorućih problema u Lukavcu, poput ekologije i vodosnabdijevanja.

Komentari