Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona predvođena premijerom Tuzlanskog kantona Denijalom Tulumovićem danas je u društvu načelnika Općine Edina Delića posjetila lokacije realizacije infrastrukturnih projekata u Lukavcu.

Delegacija Vlade TK u posjeti Lukavcu

U kabinetu općinskog načelnika Dr.sc. Edina Delića upriličen prijem za delegaciju Vlade Tuzlanskog kantona koju su, pored premijera Denijala Tulumovića i saradnika, činili ministar unutrašnjih poslova Sulejman Brkić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mustafa Šakić, ministrica zdravstva Dajana Čolić, ministar za kulturu, sport i mlade Srđan Mićanović, ministrica obrazovanja i nauke Fahreta Brašnjić, ministar finansija Suad Mustajbašić, ministar pravosuđa i uprave Elvir Herčinović i ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Elvir Rožnjaković.

Prijemu je prethodio zajednički obilazak radilišta na području općine Lukavac na kojima se intenzivno izvode radovi kao što su regulacija korita rijeke Jale i odvodnja oborinskih i otpadnih voda – Watsan projekat.

Regulacija korita rijeke Jala u Lukavcu

Općinski načelnik Dr.sc. Edin Delić se zahvalio delegaciji Vlade TK na ovoj posjeti i kazao da danas ima čast ugostiti premijera i ministre Vlade Tuzlanskog kantona.

„Vlada TK u ovom sastavu je promijenila jedan vrlo neugodan i nepovoljan trend odnosa kantonalnih vlasti prema općini Lukavac. Mi već imamo značajne pomake u ovoj godini, još uvijek ima dosta otvorenih pitanja ali mislim da je u interesu i Vladi i nama da radimo projekte poput ovih koje smo vidjeli. Općina Lukavac je u ovom trenutku najveće gradilište u Bosni i Hercegovini. Mi smo danas otvorili niz pitanja i mi smo delegirali Vladi TK našu općinu kao prostor u kome mogu, na neki način, u saradnji sa drugim općinama, riješiti niz pitanja poput problema zbrinjavanja čvrstog otpada na okolinski prihvatljiv način, otpadnih voda i slično. Ja se zahvaljujem i premijeru i ministrima, i evo kazat ću vrlo otvoreno da je očigledno potrebno podržavati Vladu i participirati u vlastima da bi se osigurao bolji život građanima. Mi ne bismo bili u poziciji niz stvari koje gledamo da realiziramo da nemamo podršku Vlade TK. Ja se nadam da će tako ostati i ubuduće. Mi ćemo svoje političke razlike čuvati za ono gdje im je mjesto, a kada je u pitanju vitalni interes građana, to ćemo u svakom slučaju realizirati. Mi smo prema Vladi danas uputili nekoliko konkretnih pitanja vezanih za zbrinjavanje čvrstog otpada, za prostorno planiranje, za potrebe industrije Lukavca, pričali smo o GIKILU-u, o SISECAM-u, o deponovanju šljake iz Bloka 7 ovog problema vezanog za lokalitet na kojem mi ne prihvatamo deponovanje itd. Mislim da smo se kvalitetno razumjeli i da smo na neki način postavili dobar osnov da uđemo u narednu godinu koja je važna i za Vladu i za nas, i ponudili smo Vladu da na neki način budemo partner, da razgovaramo o onome gdje ima problema. Ja sam jasno kazao da se mi želimo kretati u domenu činjenica, u domenu propisa, u domenu logike i da želimo raditi u interesu građana. Gdje god, bilo ko, ima na neki način očekivanja od Općine da se uključi i da participira, mi stojimo na raspolaganju. Ovo je naša Vlada, naš Premijer, mi želimo da to bude najbolja Vlada i dat ćemo svoj doprinos koliko god to možemo“, kazao je ovom prilikom općinski načelnik Dr. Edin Delić.

Prilikom današnjeg radnog sastanka u kabinetu općinskog načelnika, razgovarano je o nizu tema značajnih za građane općine Lukavac, a za čije je rješavanje neophodna podrška Vlade TK.

Premijer Vlade TK, gospodin Denijal Tulumović, ovom prilikom kazao je: „Danas smo u općini Lukavac, u obilasku i u razgovoru sa Načelnikom i njegovim suradnicima. Došao je najveći broj ministara koji je mogao danas da prisustvuje, neki iz zdravstvenih razloga nisu došli. Ovo je u cilju upoznavanja problema lokalne zajednice, nastavak jednog projekta u kojem smo mi već obišli Grad Gračanicu, Općinu Doboj Istok, Općinu Čelić i Općinu Teočak. Prijatno smo iznenađeni projektima, naročito infrastrukturnim koji su započeti, koji se rade u općini Lukavac. Svakako, Načelnik sa svim svojim suradnicima dao je svoj maksimum, i u regulaciji korita rijeke Jale, i u regulaciji odvodnih voda na području općine Lukavac. Vlada TK, upoznati smo, u prethodnom periodu nije baš podržavala ove projekte a mi ćemo nastaviti, ne samo Lukavac, nego ravnomjerno podržavati projekte na čitavom Tuzlanskom kantonu. Tako da je i Općina Lukavac za ono šta je zakinuta u ovom reprogramu koji smo napravili, već su iskazani nekakvi pomaci. Nadamo se i ubuduće jednoj korektnoj suradnji. Uvijek treba da bude dvosmjerna suradnja i to je intencija i ove Vlade a nadam se da tako razmišlja i načelnik Općine.“

Komentari