Delegacija Vlade TK-a u posjeti Općini Lukavac - Foto: Lukavacki.ba

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona predvođena premijerom Begom Gutićem posjetila je danas Općinu Lukavac i susrela se sa načelnikom Općine Edinom Delićem i saradnicima.

Tokom sastanka otvorena su ključna pitanja kada je u pitanju stanje okoliša na području Općine, mjerama koje su na raspolaganju kako bi se to stanje popravilo. Također razgovarano je i o potrebi obrazovanja novih obrazovnih profila na području Općine Lukavac, pomoći školama u Lukavcu, te rekonstrukciji saobraćajne infrastrukture. Načelnik Delić je istakao zahvalnost zbog današnje posjete premijera Gutića i ministara u Vladi TK i vremenu koje su izdvojili za vrlo sadržajan i konstruktivan razgovor.

„Najvažnije teme koje smo danas otvorili su one životne teme za građane Općine Lukavac, problem zaštite okoliša i posljednja epizoda zagađenja koja se dogodila u Lukavcu. Vlada TK je poduzela značajne aktivnosti na izmjeni i donošenju mjera kada je u pitanju kontrola najvećih aerozagađivača, a i manjih zagađivača koji utiču na visok stepen zagađenja koji smo imali ovih dana i u Lukavcu, Tuzli, Živinicama. Na sastanku je pokrenuto i pitanje međusobnih obaveza i potraživanja koje Vlada TK ima prema Općini Lukavac i koje Općina Lukavac ima prema Vladi TK. Razgovarano je i o pitanju cestovne infrastrukture i Općina Lukavac može očekivati da jedan dio lokalnih puteva u dužini od 11,5 km. Razgovarali smo o problemima u kojima se nalaze školski objekti na području Općine Lukavac, i u pogledu toga, škole mogu očekivati da će dio sredstava iz kapitalnih ulaganja biti osiguran od Vlade TK. Razgovarno je i o podršci Vlade TK za izgradnju vodovoda na području Općine Lukavac i Vlada će podržat projekat izgradnje vodovoda u Poljicu kroz namjenska sredstva za 2017. godinu. Razgovarano je o uređenju korita rijeke Jale, jednog kapitalnog projekta kojeg provodi Općina Lukavac i Općina Lukavac i u ovom pogledu može očekivati podršku Vlade TK”, istakao je Premijer Bego Gutić.

„Vlada TK je od samog početka mog mandata pokazala sluh za teme koje smo otvarali, pokazala volju za rješavanje pitanja koja se tiču građana Lukavca i vjerujem da će ovo biti jedan početak plodonosne saradnje, kada je u pitanju rješavanje interesa građana. Uvjeren sam, da je nama veoma važno da tražimo šta nam je zajedničko, a ne u čemu se razlikujemo. Mislim da je mnogo interesa koji su isprepleteni i koji su zajednički za sve općine kao i za Kanton i u tom smislu će Lukavac nastojati biti jedna od najboljih općina i prepoznati značaj i ulogu Vlade TK. Očekujem pomoć Vlade TK usmjerenu prema nama da rješavamo pitanja koja su na lokalnoj razini, a u nadležnosti su Kantonalne vlade”, rekao je načelnik Delić.

Komentari