Tuzla 2020

Nakon što je Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona pokrenuo proceduru proglašenja epidemije koronavirusa u Tuzlanskom kantonu, danas je nakon sastanka Ministarstvo zdravstva FBiH dalo saglasnot da se u TK proglasi stanje epidemije uzrokovane širenjem koronavirusa.

 

Nastavit će se razogovori da se stanje epidemije proglasi i na nivou čitave Federacije BiH, saopćio je nakon sastanka Goran Čerkez član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje.

“Današnjim zaključcima smo pozvali na veći angažman inspekcija svih nivoa. Tražili smo i podršku MUP-a u provođenju nadzora. Evidentno je došlo do opuštanja poštivanja mjera, nije ih teško poštivati. Svi smo svjedoci da veliki broj objekata ne poštuje te mjere i u tom kontekstu je važno naglasiti ulogu poslodavaca i vlasnika tih objekata. Situacija je pod kontrolom još uvijek, ali je evidentno da je došlo da naglog i velikog povećanja broja slučajeva.

Također, danas ćemo dati i saglasnost na zahtjev kantona za proglašenje epidemije u Tuzlanskom kantonu i Kantonu Sarajevo, a pokrenućemo inicijativu za proglašenje epidemije u Federaciji Bosne i Hercegovine”, rekao je Čerkez. Ukoliko se u Tuzlanskom kantonu na datu saglasnost Ministarstva zdravstva FBiH proglasi stanje epidemije koronavirusa to podrazumijeva da će Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona izdati nove naredbe.

“Mislim da je jako bitno da kantoni redovno vrše procjenu stanja i sukladno tome donose određene restriktivne mjere. To su sve mjere koje se mogu donijeti s ciljem zaštite stanovništva”, potcrtao je Čerkez.

Podsjetimo, Tuzlanski kanton posljednjih dana bilježi porast broja zaraženih korovirusom, a prema posljednjim podacima broj trenutno aktivnih slučajeva na području TK iznosi 78. U posljednja 24 sata evidentiran je i jedan smrtni slučaj.

U pitanju je je starija ženska osoba sa područja Živinica koja je bila kako saznajemo onkološki pacijent.

 

Izvor: Tuzlanski.ba

Komentari