Planinarsko društvo “Svatovac ‘47”, Lukavac danas je organizovalo prvi po redu memorijalni pohod “Džemo Atić” u znak sjećanja na istaknutog i dugogodišnjeg člana ovog društva, a koji je okupio veliki broj ljubitelja prirode i planinara iz susjednih općina i gradova.

Tim povodom upriličeno je i svečano otkrivanje spomen-biste Džemalu Atiću u krugu Planinarskog doma na Svatovcu, a u prisustvu članova porodice, dragih prijatelja i gostiju.

-Pošto smo prije godinu dana izgubili našeg starog i najaktivnijeg člana, Džemu Atića, Upravni odbor je na Skupštini društva predložio da ove godine, i tradicinalno svake godine, organizujemo memorijalni pohod u znak sjećanja na njega, a danas su sa nama prisutni i članovi društava iz Zenice, Visokog, Živinica, Banovića i Tuzle. Kada je riječ o našem Džemi, on je bio poseban planinar. Najkasnije je lijegao, a najranije ustajao kako bi na vrijeme i za druge planinare pripremio vatru, kafu, čaj i to je za njega bilo specifično.

Teško je naći prave riječi za jednog takvog planinara kao što je bio on-istakao je Asim Muminović, predsjednik PD “Svatovac ’47”. Planinari su, nakon okupljanja i odavanja počasti, krenuli u pohod rekreativnom stazom “Žilje”, a potom je organizovano druženje i ručak za sve prisutne. Ovom prilikom dodjeljene su i zahvalnice društvima koja su uzela učešće na ovogodišnjem memorijalnom pohodu.

Komentari