Svjetski dan prve pomoći obilježava se svake godine, druge subote u septembru a njegovo obilježavanje je pokrenuto od strane Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC) u 2000. godini. Ove godine Svjetski dan prve pomoći obilježava se danas i ima za cilj podići svijest o bitnosti poznavanja tehnika prve pomoći. Zato društva Crvenog križa u svijetu neprekidno ulažu napore u osposobljavanje što više građana za pružanje prve pomoći u svim situacijama povreda i bolesti čime se smanjuje rizik od posljedica nesreća koje se dešavaju u svakodnevnim životnim aktivnostima, ali i prirodnim nesrećama.Pojam “prva pomoć” odnosi se na pomoć koju bi trebali pružiti svima koji su trenutno ozljeđeni ili bolesni.

Događaji i aktivnosti koji se održavaju na ovaj dan fokusirane su na obuke iz prve pomoći. Svake godine Svjetski dan prve pomoći se obilježava pod drugačijom temom. Ovogodišnja tema je “POVREDE U KUĆI – NAUČI PRUŽITI POMOĆ” .

Nesreće u kući pogađaju čitavu populaciju bez obzira na godine, spol, ili geografsko područje.
Padovi su najčešće nesreće u kući i uzrokuju ozbiljne povrede u bilo kojem periodu života, a opasnost za nastanak ovakvih povreda se povećava sa godinama. Edukacije iz prve pomoći podučavaju ljude o opasnosti i uzrocima nesreća u kući i šta uraditi ukoliko dođe do povreda.

Svjetski dan prve pomoći je prilika da se naglasi ideja humanosti koja je začeta prije više od 150 godina. Od tada se prva pomoć potvrđuje prije svega kao humani čin koji je izraz želje da solidarno, bez razlike pomognemo svima kojima je pomoć potrebna.

Iako je u pružanju prve pomoći najvažnije spasiti nečiji život, pružiti brzu i pravilno izvedenu prvu pomoć, važno je istaknuti i činjenicu da prva pomoć zbližava ljude u nevolji i pomaže u prevladavanju sve prisutnijeg nasilja, netolerancije i nepoštivanja različitosti. Osposobljavanjem stanovništva za pružanje prve pomoći nastoji se izgraditi svijest o solidarnom pomaganju svima kojima je pomoć potrebna.

Komentari