Lukavac.

Danas kalendarski počinje proljeće. Dvadeseti dan mjeseca marta je početak mnogima najljepšeg godišnjeg doba. 

Proljeće će službeno početi večeras u 22.58 sati za stanovnike na sjevernoj zemljinoj polulopti i trajaće do 21. juna. Istovremeno za stanovnike južne zemljine polulopte počinje jesen. 

Danas je i proljećna ravnodnevnica kada su noć i dan približno iste dužine. 

Ove godine dan početka proljeća podudara se sa fazom punog Mjeseca ili Supermjeseca, koji će biti oko 14 posto sjajniji nego što je inače. 

Krajem marta počinje i ljetno računanje vremena. U noći između subote i nedjelje, 30. i 31. marta, preći će se na ljetno računanje vremena, kada kazaljke na satu treba pomjeriti jedan sat unaprijed. 

Meteorološke prilike 20. marta 2019. godine nisu proljetne. U Sarajevu i drugim gradovima Bosne i Hercegovini su još zimski uslovi. 

Niske temperature i padavine ne ostavljaju dojam da je počelo proljeće. 

U sedam sati jutros je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine izmjeren jedan stepen Celzijusov, na Bjelašnici -7, Ivan-sedlu -1, Livno 0, Bugojno 1, Jajce, Tuzla 2; Bihać, Sanski Most, Zenica 3; Drvar, Gradačac 4; Brčko 5; Grude, Stolac 6; Široki Brijeg 7; Mostar i Neum 9 stepeni. 

Već za danas se prognozira poboljšanje vremenskih prilika. U naredna tri dana živa na termometru će dosegnuti i do 20-og podioka. 

Nekima će proljeće donijeti i zdravstvene poteškoće. Prije svega alergičnim osobama


Komentari