Drugi dan ramazanskog Bajrama diljem BiH obilježava se kao Dan šehida. Tim povodom općinske delegacije zajedno sa članovima boračkih udruženja, Udruženja dobitnika najvećih ratnih prznanja “Zlatni ljiljan” i porodicama šehida, položile su cvijeće i proučile Fatihu na centralnom spomen-obilježju u Lukavcu.

Prisjećajući se onih koji su svoje živote dali za odbranu naše države, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Puračić u Lukavcu, Zijad ef. Vehabović, kazao je kako se šehidi, istinski heroji, kao i njihove porodice ne smiju nikada zaboraviti.

-Trebalo je u periodu 1992.-1995. sačuvati vjeru, domovinu i čast, svoje porodice, ognjište, a najbolji sinovi, djeca, braća i roditelji su stali na branik ove naše domovine da daju do znanja da ova država i ono što je u njoj, nije na prodaju. Oni su Allahovom voljom dali svoje živote i mi nećemo i ne smijemo to zaboraviti. Ono što nas čini savjesnim i obaveznim jeste da se vraćamo ovom danu-Danu šehida, poručio je Vehabović.

U prisustvu mještana i članova porodica, delegacije su potom obišle mezare zlatnih ljiljana Hidanović Mersudina i Mujić Mustafe u mjesnim zajednicama Jaruške Gornje i Bikodže.

-Mi smo za par mjeseci uspjeli, nakon više od dvije decenije, da obilježimo adekvatno mezare, mjesta u kojima su ukopani najveći heroji rata na području općine Lukavac. To je značajan događaj kako za njihove porodice, tako i za nas koji smatramo da smo nosili tu obavezu. Mislim da je to nešto čemu se moramo vratiti i da moramo obilježiti mjesta na kojima počivaju ovi heroji, ljudi koji su dali najvrijednije što su imali, svoje živote za vrijednosti i tekovine našeg društva. Mislim da smo se mi borili za civilizacijske vrijednosti modernog doba i ovo je borba koja je imala antifašističke korjene, borba koja se vodila za sve tradicionalne vrijednosti na kojima počiva bosanskohercegovačko društvo i u tom smislu očuvanje sjećanja na njih je i jedna od naših obaveza, kazao je načelnik Delić.

U toku dana upriličeno i svečano otvaranje šehidskog spomen-obilježja u Bokavićima, te prigodan vjersko-omladinski program u Poljicu, dok je u džamijama pručen tevhid šehidima.

Svečanom otkrivanju šehidskog spomenika u Bokavićima pristuvovao je veliki broj mještana, porodica šehida kao i predstavnika vjerskog i društveno-poličkog života Općine Lukavac i Tuzlanskog kantona.

-Ova mjesna zajednica je čekala dugo, tačnije 22 godine su čekali da dobiju ovakvo spomen obilježje. Dugo su čekali, ali dobili su jedno od najljepših spomen obilježja na području općine. Ovo je svakako važan projekat koji je Vlada TK putem resornog ministarstva podržala sa 9.500 KM. Koliko je važno zbog ovih šest šehida najboljih sinova ove mjesne zajedncie koji su život dali za odbranu države, koliko je važno zbog njih i njihovih porodica, važnije je zbog mlađih generacija da uradimo ovakvo spomen obilježje kao podsjetnik na ono što nam se desilo u proteklom odbrambeno-oslobodilačkom ratu, kazao je Fahrudin Skopljak, ministar za boračka pitanja TK.

Nakon otkrivanja spomenika prisutni su odali počast i položili cvijeće na spomen-obilježjju šehidima MZ Bokavići.

 

Komentari