Tačno u 19 sati zatvorena su birališta za lokalne izbore na Općini Lukavac. To se ne odnosi na biračko mjesto koje je otvoreno sa 5 minuta zakašnjenja. Oko 20 sati očekuju se prvi podaci o izlaznosti birača, nakon čega se mogu očekivati nezvanični izborni rezultati.

_______________________________________________________________________

Danas je dan kada građani Bosne i Hercegovine biraju svoju lokalnu vlast za naredne četiri godine.

Do 11 sati (naredno mjerenje izlaznosti u 16 sati) na izbore je izašlo 19,22 posto  ili 8.345 birača na Općini Lukavac, dok je na nivou Bosne i Hercegovine do 11 sati glasalo 16.17 posto ili 506.327 birača. Sva birališta na području Općine Lukavac otvorena su jutros na vrijeme osim jednog biračkog mjesta gdje se kasnilo 5 minuta.

Izborni proces protiče u redu, bez incidenata na biralištima, članovi biračkih odbora obilaze mjesta i nadgledaju proces glasanja, javili su iz OIK Lukavac.

Za provođenje lokalnih izbora Općinska izborna komisija Lukavac formirala je 47 biračkih mjesta na kojima će raditi 63 biračka odbora uz tri mobilna tima.

Za Općinsko vijeće Lukavac, koje broji 31 član danas se bori ukupno 15 političkih subjekata, a u utrci za načelnika su tri kandidata. Na području ove općine Lukavac pravo glasa ima 43.250 registriranih birača koji će glasati na 47 biračka mjesta, dok je otvoreno jedno mjesto za glasanje u odsutnosti.

Svi birači sa područja Lukavac Grada mogu glasati  u Mješovitoj srednjoj ekonomsko-hemijskoj školi u Lukavcu.

Komentari