Nekoliko  hiljada objekata u Tuzlanskom kantonu, uglavnom porodičnih kuća, izgrađeno je bez izdatih dozvola i dokumentacije. Vode se danas kao bespravna gradnja i uglavnom su izgrađene u periodu nakon ratnih dejstava u našoj zemlji. Razlog tome je kako nadležni smatraju, nedostatak novca i vremena za postupak i traženje dozvola za gradnju.

Prema  procjenama iz 2007. godine, na  području Tuzlanskog kantona, registrovano je oko 25 hiljada nelegalno izgrađenih objekata, a danas je to 10 hiljada objekata više. I dok je većini građana legalizacija bolna tema i u Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice TK kažu da je ovo izuzetno teška oblast, na kojoj ministarstvo radi intenzivno posljednjih deset godina.

Emir Softić, sekretar Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK kazao je da “u ovom momentu postupak legalizacije znači davanje mogućnosti građanima koji su iz raznih razloga nelagalno sagradili objekte, pa najčešće su to razlozi kako mi imamo saznanja finansijske prirode jer je to ipak postupak, koji zahtijeva određena finansijska sredstva, da se pokuša izvršiti legalizacija tamo gdje je to moguće. Legalizacija neće biti izvršena za sve objekte, bit će završena za onaj broj objekata, koliko to bude maksimalno moguće”.

Opširnije čitajte na internet stranici RTV Slon.

Komentari