“Riba iz jezera Modrac nije zagađena” naziv je press konferencije koju je danas organozivalo Sportsko ribolovno društvo “Smuđ” Lukavac.

 

Bila je ovo ujedno i reakcija na navode Centra za ekologiju i energiju Tuzla, da riba iz jezera Modrac i rijela sprača i Turija nije dozvoljena za ljudsku ishranu.

Ugruženje građana Sportsko ribolovno društvo “Smuđ” Lukavac reagovalo je na navode Centra za ekologiju i energiju Tuzla u kojem je nedavno prezentovan dokument “Analiza zagađenog jezera Modrac i riječa Spreče i Turije”.

Iznesene informacije da zbog visokih koncentracija teških metala riba smuđ nije preporučena za ishranu, navodi Alen Nuhić, predsjednik SRD “Smuđ” Lukavac.

Navode da riba iz jezera modrac nije zagađena. Stoga traže kompletnu dokumentaciju od Centra za ekologiju i energiju Tuzla vezano za uzorkovanje i analizu ribe.

Riba iz jezera Modrac opasna za ljudsko zdravlje

Navode da će istrajati u dostavljanju svih pojašnjenja uzorkovanja i analize ribe, te navode da je ovom Udruženju pričinjena velika šteta, a o čemu će biti obaviještene i sve nadležne institucije.

Udruženje građana SRD „Smuđ“ Lukavac održalo je 05.01.2022.   konferenciju za medije povodom objave Centra za ekologiju i energiju Tuzla na okruglom stolu u okviru realizovanog Eko BiH projekta i kampanje “Voda za sve!“, dana 08.12.2021. godine u Tuzli na kojem je predstavljen dokument “Analiza zagađenja jezera Modrac i rijeka Spreče i Turije“, u kojem dokumentu su prikazani rezultati analize općih, organskih i neorganskih parametara za navedena vodna tijela, kao i analiza sadržaja teških metala u ribi iz jezera Modrac.

Kompletno saopštenje možete pregledati klikom ovdje!

Komentari