Mlađe generacije ne mogu povjerovati da je Modrac prije dvadesetak godina uživao jednaku popularnost kao danas “Panonska jezera” u Tuzli.

Jezero Modrac bilo je devedesetih godina jedno od najpopularnijih kupališta na području Tuzlanskog kantona. Skoro 15.000 turista iz Tuzle, Zenice, ali i drugih mjesta, dolazilo je na “bosansko more”, kako su zvali jezero.

Plaža je bila uređena i veliki broj mladih i porodica s djecom provodio je slobodne sunčane dane na Modracu. Nažalost, danas industrijska postrojenja ispuštaju ogromne količine zagađene vode u Modračko jezero pa ono ne zadovoljava ni minimum ekoloških standarda.

Budući da se više rudnika nalazi u blizini jezera, teško je sa sigurnošću reći ko je najviše odgovoran za zagađenje jezera. Potrebno je staviti pod kontrolu ispuštanje otpadnih voda, ali i riješiti problem odlaganja smeća, odnosno spriječiti ljude da bacaju smeće u jezero. Potrebno je uložiti mnogo truda kako bi se industrijski mulj uklonio iz jezera.

Mirsad Gluhić (SBB), kantonalni ministar trgovine, saobraćaja i turizma, kaže da ovo ministarstvo i Vlada Tuzlanskog kantona provode određene aktivnosti za spas jezera.

– Napravili smo prostorni plan koji treba da se implementira do 2023. godine. Činimo sve kako bismo održali i vratili jezero Modrac u nekadašnje stanje. Ovo je priča širih razmjera, koja podrazumijeva veliki novac. Prvi korak je da se svi uključe u ovaj projekt, a tu podrazumijevamo i rudnike. Imamo uređen dio infrastrukture, ali bi ovo, uz određena ulaganja i projekte, mogao biti zlatni Neum – kazao je Gluhić.

 Strani investitori

Općinske vlasti Lukavca najavljivale su prošle godine projekte čišćenja jezera, ali i dolazak inozemnih investitora, koji će uložiti sredstva u Modračko jezero i vratiti mu nekadašnju ljepotu, ali za sada od toga još nema ništa.

Osnovni podaci o jezeru

Jezero Modrac nastalo je davne 1964. godine gradnjom brane na rijeci Spreči. Jedna je od najvećih vještačkih akumulacija na prostoru bivše Jugoslavije. Dugo je 12 kilometara i široko skoro 700 metara, s najvećom dubinom od 14 kilometara. Dubina jezera godinama se smanjuje s obzirom na to da se u njemu talože mulj iz rudnika, otpadne vode, ali i smeće.

Dnevni avaz

Komentari