Općina Lukavac zahvaljujući angažovanosti Civilne zaštite Lukavac nastavlja aktivnosti na realizaciji Programa sanacije od poplava koje su zahvatile općinu Lukavac 2014. godine.

Sredstva u visini od 428.000 KM obezbjedila je Svjetska banka, a obezbjeđena su za oporavak od poplava iz maja 2014. godine čija realizacija na terenu je već počela.

“Jučer smo uveli izvođače radova na klizišta Lukavac Mjesto, Krtova, Berkovica – Vehabovići, Gnojnička rijeka-regulacija kod OŠ, Grič Orahovica, Jaruške kod ambulante, Karići – Turija, Devetak – Omići i Hodžići, Kruševica – Ratiš. Ovo je posljednja faza sanacija klizišta prema aplikacijama koje smo podnijeli nakon katastrofe iz 2014. godine. Dakle, to su sredstva koja implementira općina Lukavac, a kompletnu tendersku proceduru, izbor izvođača i nadzor zajedno sa općinom Lukavac vrše predstavnici Svjetske banke.” – rekao je Amir Sejdinović, načelnik Civilne zaštite Lukavac.

Sejdinović je dodao da su neposredno nakon poplava po hitnoj procedri urađeni projekti na osnovu kojih su od Svjetske banke dobijena sredstva za sanaciju klizišta Vijenac 1 i 2, klizišta u Babicama i Orahovici 1,2 i 3, u mjesnoj zajednici Turija zaseok Cerik, sanacija klizišta u Kruševici Gornjoj, kao i klizišta u Bistarcu – Veresika na skretanju prema jezeru Ontarijo čija vrijednost iznosi oko 513.000 KM. Također, urađena je i sanacija puta u novom naselju Modrac čija vrijednost iznosi oko 70.000 KM kao i sanacija klizišta u Gnojnici na Ratišu.

Iz Civilne zaštite Lukavac uputili su apel prema mještanima MZ Bistarac gdje nisu riješeni imovinsko-pravni problemi zbog kojih 2.500.000 KM iz IPA fondova čekaju za sanaciju korita rijeke Jale.

“To je za nas najvažniji projekat. Projekat nultog prioriteta, strateški projekat koji štiti Bistarac, štiti grad, industrijsku zonu i rješava dugoročno pitanje poplava na području općine Lukavac.” – rekao je načelnik CZ Lukavac i pozvao vlasnike parcela u Bistarcu da imaju razumjevanja za rješavenje ovog problema i da shvate da ova sredstva više nikad nećemo imati na raspologanju.

Od 2014. godine  Civilna zaštita općine Lukavac je putem Programa sanacije od poplava do danas na osnovu urađenih i dostavljeni projekata obezbjedila 7.220.000 KM. Tomu se može dodati da je iz IPA fondova, UNDP-a i Svjetske banke za Tuzlanski kanton izdvojeno ukupno 10 miliona KM, pa je lako zaključiti da naša općina na čelu sa civilnom zaštitom prednjači u realizaciji pomenutog programa.

 

Komentari